În plus, nici nu trebuie să ne considerăm mai inteligenți decât cei din jur și e important să înțelegem că drumul către succes este diferit de la un om la altul, așa cum și succesul are o definiție diferită pentru fiecare. Iar momentul în care e bine să zicem stop este și el esențial.

Așadar, îți prezentăm 5 asemănări existente între poker, investițiile la bursă și viață.

1. Câștigurile nu vin la foc automat

În momentul în care ești începător există riscul să fii prea entuziasmat și să te aștepți la câștiguri frecvente. Mai ales dacă începi cu dreptul și beneficiezi de câteva câștiguri, există riscul să te gândești că totul va continua la fel. Să faci planuri și calcule, însă, atât în poker cât și la bursă dar și în viață, nu tot timpul înregistrăm o traiectorie ascendentă.

Mereu ne vom lovi de urcușuri și coborâșuri, vor exista și momente mai puțin bune. Important este să știm să le gestionăm, să găsim echilibrul și să știm să trecem peste ele. Din acest motiv, calmul și răbdarea au un rol cheie fie că vorbim despre poker, bursă sau viață. Cine se așteaptă ca totul să meargă la perfecție este un visător, astfel că realismul nu strică niciodată.

Un lucru de care să ții cont în momentul în care vrei să înveți acest joc de cărți este următorul: începe cu cea mai comună versiune Texas Hold’em Poker și „antrenează-te” cel puțin câteva zile cu mize demo sau foarte mici, pentru a stăpâni foarte bine regulile de joc!

2. Informația nu este putere, ci aplicarea informațiilor înseamnă adevărata putere

O vorbă din bătrâni spune că „informația este putere”. Este corect, însă adevărata putere înseamnă aplicarea teoriei. Căci teoria este destul de simplă, dar nu mulți sunt cei care o pot aplica. Toți știm ce trebuie să faci ca să câștigi la poker, să ai succes la bursă ori să te descurci în viață. Însă nu toți reușesc să aibă succes.

Important este să știi cum să aplici bagajul de cunoștințe pe care îl ai, indiferent dacă vorbim despre poker, bursă sau viață. Poți fi un teoretician de succes, să fi citit toate cărțile despre poker, bursă sau dezvoltare personală, însă daca nu reușești să aplici ce ai învățat de acolo totul este în zadar.

3. Nivelul de inteligență nu are neapărat legătură cu succesul în aceste domenii

A fi bun într-un anumit domeniu nu te face dintr-o dată priceput la toate. Printre marii perdanți la o masă de poker din Vegas se vor regăsi de multe ori bancheri milionari, profesori de matematică, neurochirurgi și mulți oameni din această categorie. Asta deoarece un IQ ridicat nu reprezintă automat garanția succesului și în alte domenii.

Pentru a avea succes trebuie să studiezi cu atenție jocul de poker ori să analizezi bursa. De altfel, specialiștii au sesizat că oamenii cu un IQ ridicat au tendința de a complica jocul de poker, să facă bluffuri surprinzătoare ori mișcări fanteziste, tocmai pentru că se bazează pe inteligența lor. De cele mai multe ori nu le iese însă.

4. Nu există o singură cale de succes

Succesul nu este același pentru toată lumea indiferent că vorbim despre poker, bursă sau viață. La fel, nici drumul către succes nu este întotdeauna același. Când vine vorba despre poker, unii oameni au un stil mai agresiv, în timp ce alții joacă la siguranță. Nu contează neapărat stilul, cât timp ei ating succesul. În bursă, unii oameni riscă mai mult, în timp ce alții merg la siguranță și investesc doar în acțiuni la companii care nu au același grad de risc.

Ideea este că nimeni nu îți poate garanta o cale spre succes deoarece aceasta diferă de la un om la celălalt. Cât despre succesul în viață, acesta este de asemenea diferit de la om la om. Unii oameni consideră că au succes în momentul în care devin milionari, în timp ce alții consideră că au atins succesul în momentul în care muncesc mai puțin și reușesc totuși să aibă o viață bună. Fiecare avem drumul nostru în viață, astfel că nu există o singură cale spre succes.

5. Este foarte important să știm când să ne oprim

Fie că vorbim desper poker, investiții la bursă ori viață, de multe ori este important să știm când să ne oprim în anumite situații. Când ai o serie neagră la poker, cel mai bine este să te oprești, să nu încerci să joci la recuperare deoarece riști să adâncești pierderile.

La fel și la bursă, când ești pe minus nu încercă să recuperezi în timp record pentru că poți pierde și mai mult. Iar în viață sunt pur și simplu zile în care nu ne ies lucrurile cum ne dorim și cel mai bine este să luăm o pauză.