Comisia Europeana (CE) a lansat o investigatie formala in temeiul normelor privind ajutoarele de stat prevazute in Tratatul CE privind intentia autoritatilor romane de a acorda o finantare publica in valoare de 57 de milioane de euro pentru un program de formare destinat personalului uzinei de automobile Ford Motors din Craiova.

CE are indoieli cu privire la faptul ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului. Deschiderea unei anchete ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii.

„Comisia sprijina formarile care imbunatatesc competentele fortei de munca. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fondurile publice determina intr-adevar o formare suplimentare si nu acopera doar costurile operationale normale ale intreprinderilor mari”, a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Investigatia Comisiei vizeaza un program cuprinzator de formare a personalului de la Ford Craiova pentru perioada 2008-2012. Autoritatile romane intenţioneaza sa subventioneze programul de formare cu 57 de milioane de euro si au notificat aceasta intentie Comisiei, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevazute in Tratatul CE.

In acest stadiu, Comisia are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului propus cu normele CE privind ajutoarele de formare. In special, Comisia isi exprima ingrijorarea in privinta faptului ca activitatea normala a uzinei Ford ar putea necesita actiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar si in absenta ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai in cazul in care acesta prezinta un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentara.

In caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decat acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului fata de concurentii sai, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfasurarii activitatii.

In anul 2007, Ford Motor Company a achizitionat intreprinderea Automobile Craiova, producatoare de automobile, de la statul roman. Ford intentioneaza sa extinda si sa modernizeze in profunzime instalatiile existente pentru a crea instalatii moderne pentru productia de automobile si motoare.

Comisia a prezentat pana acum doua decizii referitoare la ajutoarele de stat ca urmare a achizitionarii uzinei Craiova de catre Ford Motors si intentia acesteia din urma de a moderniza instalatiile:

Comisia a evaluat conditiile de vanzare a uzinei Automobile Craiova catre Ford si a decis, in data de 27 februarie 2008, ca privatizarea a implicat un ajutor de stat incompatibil, in valoare de 27 de milioane de euro, care a trebuit rambursat.

La 30 aprilie 2008, Comisia a aprobat un ajutor regional de 143 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor Ford destinate modernizării instalaţiilor de producţie.