Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:
-porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă
-carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime
-să nu fie adăugat la gătit ulei- de niciun fel!!
-să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii
-smântâna să fie folosită ca decor
-să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului
În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, transmite Mihaela Bilic pe Instagram.

Ingredientul secret pe care să-l pui obligatoriu la sarmale

Având în vedere că sarmalele în foi de varză sunt nelipsite de pe mesele românilor în cadrul sărbătorilor de iarnă și chiar și de Paște, există foarte multe rețete. Cele mai cunoscute sunt sarmalele cu carne tocată de porc sau în combinație cu carnea tocată de vită.

Rețetele sunt în mare parte asemănătoare dar, ținând cont de tradițiile din fiecare zonă și de tradițiile fiecărei familii, acestea pot să difere puțin. Totuși, pentru ca sarmalele să iasă super delicioase trebuie să nu uitați de acest ingredient secret – slănina. Aceasta poate fi înlocuită cu kaiser, ciolan afumat, cârnați sau costiță.

În cazul în care nu știti ce rețetă de sarmale să faceți, savoriurbane.com a oferit deja o rețetă care să fie pe gustul tuturor – sarmale cu carne tocată de porc, învelite în foi de varză murată, cu fâșii de carne de porc crud, afumătură și puțin bulion.

Potrivit site-ului mai sus menționat, pentru sarmale de porc în foi de varză murată vei avea nevoie de 500 de grame de carne tocată de porc, care să fie mai grasă, o ceapă medie tocată, 50 grame de orez, o lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce și două verze murate medii.

În plus mai este nevoie de două linguri de ulei, o ceapă tocată, crenguțe de cimbru uscat, o foaie de dafin, 250 grame de piept crud de porc cu șoric, 250 grame afumătură, 500 ml suc gros de roșii sau bulion. Pentru servire puteți apela la smântână, ardei iuți, mămăligă sau pâine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)