„Sfânta Mercurie”, așa se mai numește miercurea din Săptămâna Luminată, o zi importantă pentru creștinii ortodocși. În popor, a treia zi din săptămâna de după Paște mai poartă numele de „nunta şoarecilor”, iar motivul pentru care a căpătat această denumire este strâns legat de un aspect foarte important: femeile nu au voie să facă anumite lucruri, pe când bărbaților le sunt permise.

Toți cei care vor încălca superstițiile, tradițiile, dar și obiceiurile din această zi nu vor avea un an prea bun din mai multe puncte de vedere. Astfel, în cea de a treia zi de Paște, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru, aceasta fiind singura zi de sărbătoare în care există o diferență între regulile care se aplică creștinilor.

Totodată, tradiția mai spune că nu este bine ca o persoană să muncească astăzi, pentru că acest lucru ar putea aduce rozătoare în casă, lucru care va însemna un an săract din punct de vedere al bucatelor de pe masă.

Spre deosebire de tradițiile stricte din ultimele zile, zilele de miercuri și vineri din această săptămână sunt cu „hărți”. Mai exact, creștinii au dezlegare la dulciuri, datorită Învierii Domnului Iisus Hristos.

În același timp, conform Tipicului Sfântului Sava, tot miercurea și venerea este dezlegare și la Pește, întreaga perioadă fiind cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

Ce nu au voie femeile să facă în Miercurea din Săptămâna Luminată

De menționat este faptul că, în cazul femeilor care nu respectă tradiția în Miercurea din Săptămâna Luminată, acestea  atrage ghinioanele în casa lor. Totodată se mai spune că gospodina din familie nu va avea ”ce să pună pe masă” pe tot parcursul anului dacă nu țin seamă de obiceiuril de sărbătoare.

Tradiția creștină mai spune că toți credinioșii nu trebuie să facă metanii în perioada cuprinsă între Învierea Domnului Iisus Hristos și Rusalii. Aceștia trebuie să facă doar închinăciuni, iar începând cu prima zi de Paște și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se strigă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”. La rândul lor, credincioșii se salută cu formulele „Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat.”

Totodată, se mai spune că, indiferent de păcatele pe care le-au făcut de-a lungul vieții lor, persoanele care încetează din viață în ziua de Paște, vor ajunge în Rai în perioada Săptămânii Luminate.

Trebuie menționat faptul că, în Săptămâna Luminată, lumina și ușile Raiului sunt deschise pentru toată lumea, în timp ce ușile Iadului sunt închise, după cum spune credința populară.