Plafonarea contributiilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II (cele obligatorii) ar putea avea ca efect reducerea valorii contului fiecarui participant cu circa 2.000 de lei, potrivit unui comunciat remis ieri de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), organizatia societatilor de administrare a fondurilor de pensii private şi a bancilor depozitare din sistem. Suma de 2.000 de lei a fost calculata tinand cont de o perioadamedie de contributie si de salariul mediu brut pe economie. 

Reactia Asociatiei vine in urma unor stiri potrivit carora sindicalistii au propus limitarea contributiilor la fondurile de pensii obligatorii, pe fondul unor zvonurile mai vechi referitoare la plafonarea contributiilor. Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile la aceste fonduri au fost stabilite la 2% pentru anul 2008, urmand ca apoi sa creasca in fiecare an cu cate 0,5% pana la nivelul de 6% din veniturile brute ale participantilor, nivel care urmeaza sa fie atins in anul 2016.

“Orice modificare în sens negativ a acestui calendar de creştere a contributiilor din Pilonul II afecteaza grav atat interesele celor 4,6 milioane de participanti la fondurile de pensii private de Pilon II, cat şi interesele celor 14 companii de administrare a acestor fonduri de pe piata romaneasca, administratori care reprezinta mari grupuri financiare internationale”, se afirma in comunciatul APAPR. Principalul efect al unei plafonari a contributiilor pentru clientii fondurilor de pe Pilonul II va fi reducerea pensiilor pe care urmeaza sa le incaseze.

In afara de interesele participantilor la sistemul de pensii administrate privat, Asociatia atentioneaza asupra altor efecte pe care le-ar putea avea o astfel de decizie: afectarea imaginii şi relatiilor internationale ale Romaniei (periclitarea investitiilor facute deja de administratorii din Pilonul II aduce atingere tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor pe care Romania le are încheiate cu statele de unde provin actionarii companiilor administratorilor), reactii negative din partea organismelor europene, respectiv efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung, prin diminuarea resurselor de finantare a statului şi economiei romaneşti.

„Motivele fundamentale pentru care statul roman şi-a asumat introducerea fondurilor de pensii administrate privat nu s-au schimbat pe timpul crizei”, se mai afirma in comunciatul Asociatiei. Pensiile private au fost lansate deoare sistemul de stat nu are suficienti bani pentru a asigura pensii decente. Cu aceasta problema se confrunta foarte multe tari, nu numai Romania.

Din APAPR fac parte administratori ai fondurilor de pensii obligatorii si facultative si banci depozitare. Membrii APAPR adminsitreaza fondurile de pensii pentru care au optat 97% din clientii fondurilor de pe Pilonul II.