Ministrul Economiei a vorbit, pe larg, despre situația găsită după preluarea portofoliului. „Primesc mail-uri în care oamenii se pârăsc unii pe alții. Se întâmplă și în sectorul privat, bineînțeles, dar nu la nivelul ăsta. Ministerul Economiei este un minister care a suferit în anii de tranziție. A suferit pentru că, probabil, cineva a gândit puțin cum se spunea că a gândit Elena Ceaușescu, care a refuzat măririle de salarii pentru profesori și pentru doctori, pentru că – vezi, Doamne! – profesorii dădeau meditații, iar doctorii primeau bani la spitale. Și atunci, o să fiți mirați, în Ministerul Economiei sunt unele din cele mai mici salarii dintre ministere. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii se deprofesionalizează, pentru că cei buni vor pleca la alte ministere sau ies din sistem”, a declarat Costin Borc.

Unii funcționari au fost însă recompensați, de-a lungul timpului, cu posturi în consiliile de administrație ale societăților din subordinea Ministerului Economiei, a precizat ministrul. „În momentul în care creăm această încurcătură între poziția unui funcționar public ca director în minister și poziția lui – poate pe un venit chiar mai mare decât salariul – într-un consiliu de administrație, se pune întrebarea pe cine reprezintă? În mintea lui, pe cine reprezintă?”, a insistat ministrul.

Trebuie găsită o soluție de mărire a salariilor. Salariile să fie niște salarii corecte și oamenii să fie mulțumiți și să lucreze pentru aceste salarii, nu să vină în minister pentru că vor obține un Consiliul de Administrație”, a subliniat el.