Dezvăluirile au apărut după capturarea lul Kalinin în Grecia, în 28 februarie-2 martie acest an, după ce fusese dat în urmărire generală, dar şi eliberarea sa intempestivă, la 6 martie, în baza intervenţiei pe lanţul slăbiciunilor de tip mafiot al camarilei lui Putin a lui Alexander Babakov la procurorul general al Rusiei Ceaika, nimeni altul decât prietenul şi protectorul preşedintelui pro-rus de la Chişinău, Igor Dodon. Imixtiunea în sistemul de justiţie grec a Rusiei devine evidentă printr-o suită de „coincidenţe“ şi intervenţii la cel mai înalt nivel, scrie Iulian Chifu pentru Adevarul.

În 2014, după anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, o super-afacere a căzut la Odessa. E vorba despre o afacere de furt, contrabandă, trafic de petrol şi evaziune fiscală la rafinăria din Odessa aparţinând oligarhului rus ucrainean Serhiy Kurchenko, un apropiat al fostului preşedinte Yanukovici, care urma să fugă de la Kiev peste doar câteva zile. În februarie 2014, deci, când omuleţii verzi ai GRU ocupau şi preluau Crimeea, un control al poliţiei la rafinăria Vetek a relevat faptul că aici era o întreagă activitate acoperită şi netaxată prin evaziunea fiscală, protejată de fostul preşedinte, încă în funcţie la acea oră.

Dacă Kurchenko era deja fugit din Ucraina, directorul său general Evgheni Kalinin şi-a dat demisia şi a plecat din firmă abia în martie 2014, la o lună după ce se efectuase controlul. A dispărut din Ucraina la 29 mai 2017, în Rusia, fireşte, când a fost dat în urmărire de către Ministerul de Interne ucrainean.
Fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al East European Fuel and Energy Company (VETEK) Kalinin a început să lucreze pentru Kurchenko în 2011. El a fost acuzat de autorităţile ucrainene de evaziune fiscală în valoare de 7 miliarde de grivne prin produsele descoperite la controlul din februarie numai – adică aproximativ 260 milioane de dolari, de constituirea unui grup criminal organizat – Articolul 255 din Codul Penal al Ucrainei, fals în acte oficiale – Articolul 366 şi evaziune fiscală – articolul 212. Un total de 10-12 ani de închisoare îl aşteptau pe directorul companiei Vetek, şi el oligarh şi proprietar de nenumărate bunuri, la rândul său.

Întrebat atunci de responsabilitatea sa, după ce a fugit din Ucraina, Kalinin a insistat că nu există compania VETEK, e doar ceva virtual ca un nor. Nu e entitate legală, deci el nu e angajat acolo şi nici nu e responsabil de cele întâmplate. În schimb, a intrat pe lista Myrotvorets a persoanelor ce reprezintă cea mai mare ameninţare la securitatea Ucrainei şi a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol.
Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat: în 2 martie în acest an, Kalinin a intrat în Grecia şi a fost arestat pe aeroportul din Atena de către autorităţile elene, pe baza mandatului Interpol emis de către Ucraina. Avocatul Yiannis Rachiotis a spus că Kalinin a fost reţinut vineri şi trimis la închisoarea Korydallos, până când cererea de extrădare urma să ajungă în Grecia, iar directorul evazionist să fie predate autorităţilor ucrainene pentru a răspunde pentru faptele sale. Fireşte că avocatul a invocat un caz politic, legat direct de „acţiunile ucrainene împotriva Rusiei“, deci a ridicat subiectul la nivelul unei afaceri de stat. Informaţia privind arestarea în Grecia a lui Kalinin au fost confirmată de către ambasada rusă din Atena.

LANŢUL SLĂBICIUNILOR DUCE LA PUTIN VIA BABAKOV

Arestarea lui Evgeny Kalinin de către autorităţile din Grecia a fost una legitimă. Ea a fost atacată de către maşinăria de propagandă rusească, în pregătirea intervenţiei politice ce a urmat pentru eliberarea lui Kalinin. De fapt, intervenţia s-a făcut de la cel mai înalt nivel, iar la 4 zile, autorităţile elene l-au eliberat pe Kalinin, care a ajuns imediat în Rusia, la adăpostul mandatelor de arestare şi urmărire internaţională.
Nu este o coincidenţă faptul că eliberarea lui Kalinin a avut loc în aceeaşi zi în care procurorul general rus, Yury Chaika, s-a întâlnit cu ministrul grec al justiţiei. Curtea din Grecia l-a eliberat rapid, fără să aştepte actele de extrădare sau documentele autorităţilor ucrainene, pe Kalinin. Omul de afaceri rus se dovedeşte, astfel, mult prea important pentru regimul Putin, care a utilizat asemenea instrumente pentru a-l extrage din Atena, din închisoare. Avocatul său a comunicat că a fost arestat „din greşeală“. Din închisoare de înaltă securitate Korydallos, Kalinin a ajuns înapoi la viaţa sa luxuoasă din Moscova, pe care nu o va mai putea părăsi în următoare parte a vieţii sale pentru a nu risca arestarea internaţională. Aşa s-a pierdut un criminal rus printre degetele binevoitoare ale autorităţile elene.
Aceasta este numai ultimul dintr-o serie de incidente unde controlul rusesc şi influenţa asupra suveranităţii afacerilor greceşti sunt transparente şi nejustificate. Intervenţia a pornit de la omul lui Putin, Aleksandr Mikhailovich Babakov, vicepreşedinte al Consiliului Federatiei Ruse pentru Afaceri Externe, aflat sub sancţiunile SUA si UE şi cunoscut pentru rolul său în transferul de bani de la Moscova către partidul Frontul Naţional din Franţa, condus de Marine Le Pen. Acesta a intervenit direct în favoarea lui Kalinin la procurorul general al Federatiei Ruse, Yury Yakovlevich Chaika. Nu întâmplător acelaşi personaj este prietenul apropiat al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.