"Sunt aici pentru a-l susţine pe Michael Brown şi familia sa şi pentru a vedea că se face dreptate!", a declarat Michael Jackson, de 48 de ani, un locuitor din împrejurimile localităţii Ferguson, unde tânărul de culoare Michael Brown, în vârstă de 18 ani, neînarmat, a fost ucis de un poliţist alb, Darren Wilson, la 9 august.

Letisha Brooks, în vârstă de 17 ani, al cărei liceu era închis marţi din cauza revoltelor din oraş, a subliniat că a ieşit în stradă "pentru a-l vedea pe Darren Wilson putrezind în închisoare".

Mai puţin numeroşi decât cu o zi înainte, circa 100 de manifestanţi zgomotoşi s-au reunit la începutul serii în apropiere de comisariatul de poliţie din Ferguson, a constatat un jurnalist al AFP.

Pentru contracararea lor au fost mobilizaţi aproximativ 50 de scutieri, susţinuţi din interiorul perimetrului de securitate al postului de poliţie de membri ai Gărzii Naţionale echipaţi cu bastoane şi scuturi.

Magazinele care au fost jefuite şi incendiate luni erau baricadate marţi seara, iar străzile fuseseră curăţate.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat violenţele de la Ferguson (Missouri), care era patrulat marţi seara de un număr de trei ori mai mare de militari decât cu o zi înainte.

"Incendierea clădirilor, a maşinilor, distrugerea bunurilor, punerea în pericol a oamenilor: nu există nicio scuză pentru aşa ceva, acestea sunt acte criminale", a declarat Barack Obama într-un discurs susţinut la Chicago.

După trei luni de deliberări, un juriu a conchis că poliţistul Darren Wilson a acţionat în legitimă apărare trăgând 12 focuri în direcţia lui Michael Brown, care înainte de a fugi l-a lovit peste faţă.

Avocatul victimei a deplâns faptul că "în toată America, la New York, la Los Angeles, în California, la Cleveland, tinerii de culoare sunt ucişi de poliţişti".

La Cleveland, Ohio, numeroşi manifestanţi au defilat marţi seara pentru a protesta faţă de uciderea, la sfârşitul săptămânii trecute a unui copil de culoare în vârstă de 12 ani, de către poliţişti.

La New York, mai mulţi manifestanţi care cereau dreptate pentru Michael Brown au fost reţinuţi marţi seara, a declarat poliţia pentru AFP, fără a oferi o cifră exactă. Două persoane au fost deja arestate luni seara.Un grup de manifestanţi şi-a dat întâlnire în Union Square înainte de a începe să mărşăluiască pe străzi, schimbând direcţia neîncetat pentru a scăpa de controlul poliţiei. "Închisoare pentru poliţiştii ucigaşi!", "Cerem dreptate pentru Ferguson", se putea citi pe pancartele lor.

Sute de manifestanţi au ieşit pe străzi şi la Los Angeles, Boston şi Philadelphia, precum şi la Nashville, în sudul ţării.

Exprimându-se pentru prima dată de la producerea dramei, Darren Wilson a declarat pentru postul de televiziune ABC, marţi seara, că are "conştiinţa curată" şi că ar fi acţionat la fel şi în cazul unui tânăr alb.

El a explicat că s-a temut că va fi ucis de Michael Brown, crezând că tânărul încearcă să îi fure arma pentru a trage în el: "S-a aruncat asupra mea, m-ar fi ucis".

Decizia anunţată luni de a nu-l inculpa pe poliţist a inflamat spiritele la Ferguson, unde numeroase magazine au fost jefuite şi incendiate în cursul nopţii.

Dar marţi seara, în această mică suburbie a oraşului St Louis, care numără 21.000 de locuitori, erau mobilizaţi 2.200 de militari ai Gărzii Naţionale în faţa caselor, magazinelor şi a circa 100 de zone importante, a anunţat guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon.

"Vieţile şi bunurile trebuie protejate. Această comunitate merită pacea", a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că militarii vor ajuta poliţiştii şi "vor fi pregătiţi să acţioneze rapid" pentru a evita "repetarea dezastrului de ieri seara".

Anterior în cursul după-amiezii, şeful poliţiei din St Louis a promis o "prezenţă a poliţiei foarte importantă" şi o "intervenţie mai rapidă" decât luni seara.

Liderul militanţilor pentru drepturi civice Al Sharpton şi-a multiplicat marţi apelurile la calm. "Nu cenuşa clădirilor arse din Ferguson menţine vie amintirea lui Michael Brown".

Alături de el, avocatul familiei tânărului de culoare Benjamin Crump a criticat "un sistem judiciar viciat", denunţând "relaţiile de proximitate" dintre procuror – al cărui tată poliţist a fost ucis de un bărbat de culoare – şi poliţia din St Louis. El a subliniat contradicţiile în mărturia poliţistului, deplângând faptul că acesta din urmă nu a fost supus unui contrainterogatoriu.

Poliţistul, care se află în continuare în concediu administrativ, nu este la adăpost de orice urmărire judiciară. Secretarul Justiţiei Eric Holder a amintit că două anchete federale sunt în desfăşurare şi a promis concluzii rapide "pentru a restabili încrederea" între poliţie şi comunitatea afroamericană.