Autoritățile române au solicitat ajutorul Biroului Federal de Investigații (FBI), unulo dintre principalele servicii speciale ale Statelor Unite. Având în vedere apropierea orașului Caracal de baza americană de la Deveselu, o astfel de intervenție pare și justificată. Metodele utilizate de americani sunt cu mult peste posibilitățile din țara noastră, nu doar la nivel tehnic ci și la nivel de organizare.

Informația privind solicitarea făcută către FBI de către procurorii români vine de la G4 Media, care citează surse.

Americanii au proceduri cu totul speciale care se aplică în cazul răpirilor de minori.

În timp ce investigatorii locali din birourile regionale FBI răspund și demarează căutarea, Biroul Național deține un un instrument suplimentar care poate fi utilizat în aceste cazuri în care timpul este foarte prețios – echipa CARD (Child Abduction Response Deployment) care încearcă să recupereze victimele cât de repede posibil și ajută la prinderea tuturor celor responsabili pentru răpirea lor.

Echipa CARD, creată în 2006, a fost activată de mai mult de o sută de ori pentru aproximativ 108 victime, atât din țară, cât și din străinătate. Numeroși copii au fost localizați și aduși înapoi în siguranță la aceia care îi iubesc. În mod tragic, au fost găsite și rămășițele victimelor – acest lucru poate oferi cel puțin un fel de consolare pentru familiile lor.

Cei peste 60 de agenți care alcătuiesc echipa CARD sunt staționați la birourile regionale din țară. Fiecare este repartizat la una dintre cele cinci echipe regionale care acoperă nord-estul, sud-estul, nordul central, sudul central și vestul Statelor Unite și sunt activați la cererea unui birou local.

Numărul agenților implicați într-o acțiune depinde de caz și de nevoile speciale ale biroului care solicită ajutorul.

Anchetatorii din cadrul echipei CARD sunt veterani experimentați în cazurile în care sunt implicați copii – în special copii răpiți – și au o pregătire specială.