Tinerii sunt invitați să facă un stagiu militar plătit

Mult discutatul stagiu militar va reveni într-o formă sau alta în România. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor avea opțiunea de a participa voluntar la un serviciu militar plătit.

CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării), reunit joi, a solicitat crearea unui cadru legal pentru a permite o mai mare încadrare.

La finalul stagiului, tinerii vor avea posibilitatea să se angajeze ca soldați profesioniști sau să intre în forțele de rezervă. În ședința CSAT, una dintre principalele teme de discuție a vizat modalitățile prin care statul român ar putea crește numărul militarilor.

O variantă este cel de stagiu militar voluntar pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Cei care optează pentru acest stagiu de pregătire ar urma să primească lunar între 2800 și 3200 de lei. Asta, pentru o perioadă de patru luni. La finalul programului, vor beneficia de încă trei salarii brute.

De asemenea, la încheierea stagiului, participanții vor fi incluși în completarea rezervei Armatei Române. Ei vor avea opțiunea de a se angaja ca soldați profesioniști.

În prezent, Forțele Armate ale României numără 68.000 de militari activi. Autoritățile își propun să ajungă la un efectiv de 100.000 de militari, având în vedere complexitatea evoluțiilor din apropierea granițelor țării. Pentru aceasta, este necesară o alocare bugetară adecvată. România și-a propus să aloce 2,5% din PIB pentru Apărare, iar 20% din această sumă va fi destinată înzestrării armatei.

Când devine serviciul militar obligatoriu

Ministerul Apărării Naționale a anunțat recent un proiect de lege privind serviciul militar voluntar. Și a declarat că va efectua în 2024 o evaluare a stării rezerviștilor din șase județe. În 2025, acest test se va desfășura în zece județe. Cu toate acestea, zonele exacte nu au fost specificate. În 2023, o astfel de evaluare a fost deja efectuată pentru șase județe: Vrancea, Vaslui, Timiș, Caraș Severin, Harghita și Covasna.

Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale ale unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza documentelor.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, pentru DC News TV, care este numărul de posturi bugetate de Ministerul Apărării pentru rezerva voluntară. Potrivit acestuia, România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei. Care a ajuns la alte principii și doctrine ale apărării teritoriale.

„Ministerul Apărării a scos posturi care sunt bugetate pentru rezerva voluntară, vorbim de peste 11.000 de posturi care nu au fost ocupate, avem un grad de ocupare de aproape 30%, posturile respective erau bugetate. Deci Ministerul avea fonduri ca să plătească, la ora actuală, acele indemnizații, acele solde pe perioada de pregătire peste 11.000 de rezerviști. Fonduri există din punctul acesta de vedere.

Polonia, la ora actuală, are peste 30.000-35.000 de rezerviști voluntari. Își propun 50.000. Ei au mers pe un alt principiu, adică în rezerva unităților majoritatea sunt dintre cei care au făcut stagiul militar până în 2009. În timp, completează și cu rezerviști voluntari, dar au constituit din rezerviștii voluntari brigăzile teritoriale. Ei au în fiecare voievodat, unitatea lor administrativ-teritorială, câte o brigadă. Au ajuns la alte principii și au ajuns la ceea ce ar trebui să avem și noi: principii și doctrine ale apărării teritoriale”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.