Un producător bulgar de brazi artificiali de Crăciun a efectuat un sondaj în opt ţări din regiune şi a descoperit că bulgarii cheltuie, în medie, 90-100 de leva (45-50 de euro) pentru a cumpăra un brad artificial, transmite BTA.

Sondajul derulat în România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croaţia, Macedonia, Slovenia şi Austria a descoperit că slovenii cheltuie cel mai mult pentru un brad artificial, 100 de euro în medie, urmaţi de unguri şi croaţi, cu 60 – 65 de euro, în timp ce românii, macedonenii, sârbii şi austriecii cheltuie sume comparabile cu cele ale bulgarilor, 45 – 50 de euro.

În timp ce în statele occidentale, brazii de Crăciun sunt decoraţi începând de la mijlocul lunii noiembrie şi despodobiţi după data de 20 ianuarie, în estul Balcanilor pomul de Crăciun este decorat mai târziu şi despodobit mai devreme.

Sondajul a mai scos în evidenţă unele diferenţe cu privire la preferinţele consumatorilor pentru culoare, forma, mărimea şi soiul bradului de Crăciun. Cea mai populară culoare este verdele, urmată de cea albă. Consumatorii din Macedonia şi Croaţia sunt mai curajoşi în preferinţa lor pentru brazii de culoare roşie. În Austria consumatorii experimentează brazi artificiali de culoare albastră, roz şi portocalie.

Cel mai popular model în Croaţia şi Ungaria este bradul de Crăciun 3D, care seamănă cel mai mult cu brazii naturali din regiunea scandinavă.