Un petrolier rusesc cu 4.000 de tone de pacura la bord a provocat un adevarat dezastru ecologic in Marea Neagra din cauza conditiilor meteorologice, informeaza AFP. Nava Volgoneft 139 aproape s-a rupt in doua datorita valurilor de pana la 5 metri si a vantului care a atins o viteza de pana 108 kilometri pe ora.

Alte patru nave de marfa, trei aflate sub pavilion rusesc si una aflata sub pavilion georgian, s-au scufundat din cauza conditiilor meteorologice, trei dintre ele avand la bord o cantitate mare de sulf.

Eforturile de a limita raspandirea cantitatii de pacura varsate in Marea Neagra au fost ingreunate de conditiile meteorologice dificile, iar rezolvarea problemei ar putea dura cativa ani.

Cu probleme asemanatoare se confrunta si autoritatile americane, dupa ce un petrolier a lovit piciorul unui pod din zona Golfului San Francisco. Nava avariata Cosco Busan a deversat 214.000 de litri de petrol, acesta fiind cel mai grav incident din zona Golfului San Francisco din ultimii 20 de ani.

Sursa: AFP