Desemnat recent membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi a declarat vineri, 24 februarie, că anul viitor vor fi gata primii kilometri din A7, pe o porţiune din tronsonul Ploieşti-Buzău.

”Se lucrează serios pe A7 şi vă pot spune că autostrada va fi gata în 2025, cu un an înainte de termen”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă la Iași.

Autostrada A8 va fi gata până în 2030

Despre autostrada A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş), Urtoi a spus că aceasta va fi finalizată până în 2030, dar a precizat că ”întâi vor fi atacate sectoarele finanţate din PNRR (Târgu Mureş – Miercurea Nirajului şi Leghin – Târgu Neamţ), după care va fi realizată şi zona montană”.

”Mandatul meu la CNIR este să împing cele două proiecte ale Moldovei. Voi avea un venit brut de aproximativ 8.500 de lei ca membru în Consiliul de Administraţie al CNIR, iar la Ministerul Transporturilor am ales să rămân consilier onorific al ministrului Sorin Grindeanu şi să nu fiu remunerat”, a afirmat acesta.

Consilierul onorific al ministrului Transporturilor a apreciat că CNIR este o structură înfiinţată în urma discuţiilor autorităţilor române cu Comisia Europeană și a precizat că această entitate va avea o altă abordare decât CNAIR.

”Toate proiectele care trec la CNIR vor fi bugetate, astfel că modul de abordare faţă de actualul CNAIR va fi unul diferit. Vom aduce A7 şi A8 la CNIR. Inclusiv tronsonul de la Paşcani la Siret va veni tot la CNIR”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Autostrada A8 se va continua şi în Republica Moldova?

Întrebat dacă este fezabilă sau doar o fantezie extinderea A8 în Republica Moldova, reprezentatul CNIR a replicat:

„Nu pot să vă răspund. Eu îmi doresc. O parte dintre colegi m-au exclus din grupul ăsta de discuții. Acum au venit alături de mine doar oamenii care mă susțin. Am colegi cu care mă consult zi de zi, oră de oră. Când îmi vor ieși proiectele, la poza de grup vor veni și ei.

Importante sunt faptele și ce se va întâmpla. Sper ca până la sfârșitul lunii martie să fie finalizată zona montană. Mi s-a spus la un moment dat nu dau nume „vă ocupați cam mult cu A8, mergeți și la altele”. Îmi doresc ca lumea să vadă ce fac și unde merg.

Dacă noi depunem săptămână viitoare noi ar trebui să avem repede acordul de mediu. Dacă noi obținem acordul de mediu și intrăm la indicatori eu știu sigur că autostrada A8 o avem gata până în 2030”, relatează bzi.ro.