Cătălin Cherecheș a dat România în judecată

Cătălin Cherecheș a introdus o acțiune împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), susținând că i s-au încălcat drepturile legate de un proces corect. Marți dimineață, a spus că este necesar transferul unui proces aflat în curs de desfășurare la instanța supremă către o altă instanță. A înaintat o solicitare către CEDO, reclamând încălcarea dreptului la un proces echitabil al clientului său.

„Cererea este înregistrată la CEDO, este o informație în premieră, există deja înregistrată o cauză Cherecheș contra România la Curtea Drepturilor Omului. Va fi prezentată în curând public, e o chestiune doar de câteva zile”, a explicat Răzvan Doseanu, avocatul său.

Cătălin Cherecheș vrea să mute procesul la o altă Curte de Apel

În cadrul ședinței de astăzi de la instanța supremă, Cherecheș a susținut o declarație prin videoconferință direct din Penitenciarul Rahova, locul în care se află detenționat în urma extrădării sale.

„Doamnă președinte, sunt condamnat definitiv și nu există grabă în soluționarea cauzei și vă rog cu tot respectul să beneficiez de judecata unei alte instanțe care să fie compatibilă. Am toată încrederea că îmi veți da șansa”, a declarat el.

Își dorește transferarea procesului în care contestă o sentință de cinci ani de închisoare către o altă curte de apel din România. La momentul actual, această solicitare este în curs de examinare la Curtea de Apel Cluj, instanța care a pronunțat sentința definitivă de condamnare în luna noiembrie.

Motivul principal este legat de faptul că unul dintre judecătorii care a contribuit la sentința de condamnare și care încă activează în cadrul aceleiași instanțe este implicat în dosarul socrilor lui. Aceștia sunt judecați sub acuzația că ar fi încercat să influențeze verdictul printr-o tentativă de mituire a lui Cătălin Cherecheș.

Fostul primar din Baia Mare vrea să fie judecat de către o instanță obiectivă și imparțială. Nu dorește să fie supus judecății de către „colegii doamnei judecător aflată în situația de incompatibilitate”.

În penitenciar, împarte o celulă cu alte două persoane. A fost vizitat de rudele sale. În această perioadă, fostul primar din Baia Mare ține post, astfel că evită consumul de carne, lactate, ouă și alcool.