Raportul ideal de apă şi cafea pentru o licoare neagră de nota 10

Aproape toată lumea îşi începe dimineaţa cu o cafea fierbinte şi aromată, pentru un pic de energie sau, pur şi simplu, de dragul gustului său extraordinar.

Multă lume nu ştie însă un secret important. Care este, de fapt, proporţia corectă de apă şi cafea pentru a obţine băutura perfectă.

Este bine de ştiut că există totuşi anumite proporții ideale atunci când vrei să obţii cea mai bună licoare. De aceea, pentru a savura o ceașcă echilibrată din acest elixir natural, este necesar să respecți un raport.

Acesta raport între cafea și apă este cuprins între 1:15 și 1:18.

Așadar, pentru fiecare parte de cafea, trebuie să aibă corespondentul său în 15 sau 18 părți de apă. Cu toate acestea, gusturile pot să difere. Unii preferă să se bucure de o cafea mai concentrată sau mai diluată. Proporțiile pot fi astfel ajustate.

Pentru cei care preferă o cafea mai puternică, pot opta pentru un raport de 12 părți de apă la o parte de cafea. În schimb, pentru cei care apreciază o cafea mai blândă, se poate utiliza un raport mai mare, chiar și de 1:20 sau 1:25, scrie site-ul Tasting Table.

Ceasca de cafea
Secretul unei cafele delicioase / SURSA FOTO: Dreamstime

De ce lucruri mai trebuie să ţii cont?

Este important de notat că nu doar proporțiile contează. Mai trebuie să ai grijă şi la alte elemente.

Trebuie să ai în vedere că temperatura apei, metoda de preparare și timpul de extracție sunt factorii esențiali care influențează gustul final al cafelei. Aşadar, îţi va lua câteva încercări până când vei putea obține băutura perfectă.

Poți încerca, la început, cu 2 linguri de cafea la 220 de mililitri de apă. Apoi, în funcție de preferințele tale legate de intensitatea gustului, poți ajusta cantitatea de apă adăugată pentru a găsi combinația perfectă.

Un alt aspect important este gradul de prăjire al cafelei. Cafeaua măcinată fin și prăjită ușor necesită o cantitate mai mare de apă pentru a-și elibera aroma.

Așadar, dacă prepari cafea la ibric, specialiștii recomandă folosirea cafelei cu măcinare medie.

Ce trebuie să ştie cei care folosesc un filtru de cafea? Atenţie la ce apa foloseşti!

Persoanele care beau cafea la filtru trebuie să fie şi ele atente la câteva lucruri.

În primul rând, ajustează măcinarea cafelei în funcție de preferințele tale. Dacă gustul este prea amar, încearcă o măcinătură mai grosieră; dacă este prea slab, optează pentru una mai fină.

Dacă ai obținut o cafea prea amară, ajustează proporțiile. Adaugă mai multă apă. Asigură-te că temperatura ideală a apei este între 90 și 96 de grade Celsius. De asemenea, scurtează timpul de preparare în cazul cafelei amare și prelungește-l pentru cea prea fină.

De asemenea, amintește-ți că calitatea cafelei în sine joacă un rol crucial în gustul final al băuturii. Evită să folosești apă de la robinet atunci când prepari cafeaua, dacă dorești să obții o aromă cu adevărat delicioasă.

Ceasca de cafea
Secretul unei cafele delicioase / SURSA FOTO: Dreamstime