Cât timp trebuie ținută aprinsă lumânarea de la Înviere?

Majoritatea românilor, când vin acasă de la Înviere, nu țin lumânarea aprinsă prea mult timp. Preoții, însă, spun că aceasta ar trebui să fie arsă câte un pic pe toată perioada Săptămânii Luminoase.

Se consideră că lumânarea din noaptea Învierii are puterea de a îndepărta toate energiile negative din locuință, în special atunci când este plasată în fața unei icoane.

De asemenea, preoții mai spun că această lumânare poate fi aprinsă și atunci când oamenii trec prin momente mai grele.

Potrivit tradiției, această lumânare are proprietăți vindecătoare. Drept urmare, dacă un membru al familiei este bolnav, atunci este recomandat ca această lumânare să fie aprinsă.

Preoții spun că lumânarea din noaptea Învierii ar trebui să fie păstrată cu sfințenie pe tot parcursul anului și aprinsă ori de câte ori este nevoie.

lumanare biserica credinta crestinism
SURSA FOTO: Patriarhia Română

Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este recunoscută ca un miracol al ortodoxiei, ce are loc anual de Paște la Ierusalim. Aceasta apare în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30.

Atunci, deasupra Sfântului Mormânt, se aprinde un foc care coboară din cer, manifestându-se în mod diferit în fiecare an.

Se spune că, în primele momente când apare, acest foc nu arde. Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este examinat încă din Vinerea Mare, imediat după slujba Prohodului.

Verificarea acestui lucru este efectuată de către polițiști civili, care nu sunt membri ai comunității creștine, pentru a elimina orice suspiciune de manipulare sau înscenare.

De obicei, acești verificatori sunt trei persoane: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel.

Acești verificatori au rolul de a examina interiorul Sfântului Mormânt pentru a se asigura că nu există nicio sursă de foc prezentă acolo.

În plus, acești verificatori efectuează și un control corporal al celor care urmează să intre în interiorul Sfântului Mormânt în timpul ceremoniei religioase.

Ulterior, la momentul potrivit, luminile sunt stinse, ușa este sigilată și la intrare rămân doar gardienii.

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost instituită de Patriarhul Daniel în anul 2009.