A murit preotul de la Palatul Cotroceni. Arhimandritul Irineu Dogaru, fostul duhovnic al SPP, a încetat din viață după o luptă grea cu o boală nemiloasă.

La 20 aprilie 2024, Arhimandritul Irineu Dogaru de la Biserica Palatului Cotroceni și-a încheiat pelerinajul pe această lume după o luptă îndârjită cu o boală severă. Un credincios a exprimat și el condoleanțe, dorindu-i Părintelui odihnă veșnică.

A murit preotul Irineu Dogaru de la Biserica Palatului Cotroceni

„20 aprilie 2024: Arhimandritul Irineu Dogaru, de la Biserica Palatului Cotroceni, a trecut la cele veșnice în urmă cu puțin timp după lupta cu o boală nemiloasă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a scris și un credincios.

A slujit ca paroh la Biserica Palatului Cotroceni din 2009

Părintele Arhimandrit Irineu Dogaru a slujit ca paroh la Biserica Palatului Cotroceni începând din 2009.

Această biserică, reconstruită, a fost inițial biserica Mănăstirii Cotroceni. Ulterior ea a fost biserica Palatului domnesc și regal Cotroceni, ctitorită de Voievodul Șerban Cantacuzino în anii 1679-1681.

„Duhovnicul SPP” suferea de o boală nemiloasă

Ea a fost demolată la ordinul Elenei Ceaușescu în 1984, în timpul restaurării actualei clădiri a Președinției României pentru a deveni Palatul Copiilor.

Înainte de a fi numit paroh la Biserica Palatului Cotroceni de către Patriarhul Daniel în 2009, Părintele Dogaru a slujit ca preot militar, deținând gradul de colonel. El a fost cunoscut drept „duhovnicul SPP„, fiind preotul Serviciului de Protecție și Pază.

Cancerul a fost diagnosticat în ultima perioadă a vieții sale. Reportaje din presa bisericească îl prezintă pe Părintele Irineu Dogaru slujind în biserică până în preajma momentului trecerii sale în veșnicie.

Toți președinții României au avut legătură cu el

Într-un interviu acordat în urmă cu ceva vreme, Irineu Dogaru spunea că toți președinții României, într-un fel sau altul, au avut legătură cu el. Despre Ion Iliescu a spus că i-a făcut, câțiva ani la rând, sfânta spovedanie acasă. A primit în dar de la acesta și câteva icoane, „dintre care una mai specială”.

Pe Traian Băsescu a spus că nu l-a cunoscut, la acel moment, foarte bine. Irineu Dogaru a susținut, însă, că acesta avea o altfel de relație cu Dumnezeu.

„Are o trăire pioasă intensă, mascată de o duritate extrema’, spunea părintele SPP, citat de Libertatea.

A avut o relație specială și cu Emil Constantinescu.

„Fostului președinte i-am făcut sfeștanie la Cotroceni, în momentul în care a fost instalat în funcție, în 1996”, a mărturisit acesta.