Traian Băsescu nu era atent la discuții

Eckstein Kovacs Peter, fost consilier prezidențial, a făcut declarații despre relația sa cu Traian Băsescu, la podcastul „Contraste” de pe Cluj24. El a oferit detalii interesante despre ședințele desfășurate la Palatul Cotroceni. A spus că Băsescu nu era atent întotdeauna la ceea ce se discuta.

„Și acolo s-au discutat mai putin problema de aparare, de securitate, dar restul, toate problemele care erau interesante si importante pentru România. Si asta a fost șansa mea ca am putut participa la aceste discutii.

Începea ședința. <<Măi băieți, aveti ceva probleme? Aveti ceva să-mi comunicati?>>. Deci prima data oferea sansa sa vii cu problemele, nu ale tale personale, dar, ma rog, din domeniul pe care îl reprezenta. Nu te duceai cu mizilicuri, normal, dar aveai aceasta posibilitate de a comunica de trei ori pe săptămână cu presedintele României.

Dupa care zice, uite care sunt problemele mele. Si venea cu problemele lui. Se sfătuia. Nu asculta intotdeauna, ceea ce mi se pare normal. Raspunderea nu era a consilierilor ci a presedintelui”, a povestit Eckstein.

„Băse” nu-i lăsa pe ceilalți să fumeze în birou

Fostul consilier a povestit și despre pasiunea lui „Băse” pentru fumat. În biroul în care aveau loc ședințele, doar președintele avea voie să-și aprindă o țigară, cu toate că acesta era înconjurat de fumători.

”El fuma și pe noi nu ne lăsa. Si atunci, la fiecare 50 de minute, atâta aveam răgazul, nu spuneam nimic. Mă ridicam, plecam la biroul meu, care era foarte aproape, trăgeam o țigară si mă reîntorceam”, și-a amintit fostul consilier prezidențial.

Eckstein și-a amintit că în decurs de trei ani, o singură dată a avut o discuție în contradictoriu cu Băsescu.

”Au venit organizatiile de aromâni, care s-au considerat si atunci și se consideră si acum o minoritate. Deci nu organizatia de aromâni, cu Caramitru si cu ceilalti, care au zis ca noi suntem romani si avem niste origini aromâne.

Și au trimis o scrisoare, l-au invitat pe presedinte în Herăstrău, aveau o sărbătoare, Zilele Armânilor. A fost de acord cu mesajul.

Eu am avut destula minte ca am pus o rezolutie acolo, ca nu recomand sa se duca personal, dar dacă dorește să trimită un mesaj, să îl trimită că îl redactez eu. Salut eu aromânii in numele presedintelui.

Și presedintele a pus o supra apostilă ca e de acord si dupa aia eu m-am dus, nici măcar n-am citit declarația, că erau cam dezorganizați acolo, dar am lăsat mesajul de prietenie. Și imediat aromânii lui Băsescu, în frunte cu Caramitru, și atunci am fost chemat. De ce mesajul ăsta unor nesătui? Si am zis, domnule presedinte, uite, hârtiuța, ati fost de acord. Bine. Ăsta a fost singurul” a spus fostul consilier.

Eckstein Kovacs Peter a afirmat că mergea la emisiuni în mod frecvent. A adăugat că președintele nu l-a lăudat niciodată. Și nu a recunoscut faptul că vorbea bine, dar nici nu l-a criticat sau corectat vreodată. Apreciind acest aspect, a menționat că avea o anumită libertate în ceea ce privește statutul său de consilier prezidențial.

El a reflectat asupra unei perioade pe care nu o regretă. Dar pe care o consideră un vârf al carierei sale profesionale sau politice, deoarece a avut o viziune asupra tuturor problemelor țării.