Plasamentele pe diverse piete financiare au inregistrat diferente mari intre randamente

Si in 2005 cea mai buna investitie a ramas cea facuta pe piata de capital. Depozitele bancare abia au mai adus castiguri peste inflatie, in vreme ce un plasament in actiuni iti putea dubla cu usurinta banii.



Pentru orice investitor strain care intra in contact cu piata de capital romaneasca un randament anual de 167% este cu adevarat fabulos. Mai mult, actiunile care au inregistrat astfel de cresteri sunt si cele mai lichide din piata. Cu alte cuvinte, cele care pot fi usor de cumparat si apoi de vandut. Este al treilea an consecutiv pentru romani in care piata de capital ofera cele mai mari randamente.
Depozitele bancare, care la mijlocul anilor ‘90 adunau, alaturi de titlurile de stat, aproape integral economiile populatiei, au ramas “cenusaresele” castigurilor, oferind in schimb riscuri investitionale mai mici. Mai mult, de cateva luni titluri de stat nu mai pot fi cumparate, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a mai avut nevoie sa atraga bani.



Fondurile mutuale, in schimb, mai ales cele cu investitii consistente pe piata de capital, au adus randamente cat se poate de multumitoare, in medie de peste cinci ori mai mari decat inflatia.
Daca la inceputul anului un investitor avea 10.000 de RON (100 de milioane de lei vechi), titlurile de stat reprezentau una dintre cele mai proaste optiuni din punctul de vedere al castigului potential. Pe 31 decembrie 2005, conturile investitorului nu ar fi numarat decat cu sapte milioane de lei vechi in plus peste suma initiala, daca ar fi cumparat titluri de stat cu scadenta la sase luni.
In schimb, daca opta pentru depozite bancare cu scadenta la un an, castigul mediu era de 10,9 milioane lei vechi. La cea mai mare dobanda existenta in piata in ianuarie ar fi luat totusi 17 milioane de lei in plus. Suma infima comparativ cu profitul pe care l-ar fi adus un plasament pe piata de capital. si nu era nevoie de o experienta investitionala ridicata, ci, pur si simplu, de plasamente in cele mai lichide titluri. O suma de 100 de milioane de lei vechi investita in titlurile care compun indicele Capital 15 (ATB, TLV, BRD, SNP, AMO, IMP, PTR, SNO, SCD, SRT si cele cinci SIF-uri) ar fi adus un castig de 167,93 milioane lei vechi.

Bursa, cea mai buna investitie in 2005

Daca investitia se concentra exclusiv pe actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri), pe 31 decembrie 2005 in cont ar fi fost 273,84 milioane lei vechi. Nicolae Ghergus, presedinte la Confident Invest, spune ca 2005 a fost ultimul an cu cresteri globale asa de mari. “In acest moment, nu se mai poate spune despre societatile lichide ca sunt subevaluate. Vor fi cresteri, dar sub 100%”, spune Ghergus. Acesta crede ca incepand cu anul viitor se va simti o schimbare de strategie a investitorilor, mai ales a celor cu plasamente pe termen mediu. “Se va pune accent pe profitabilitatea societatilor si mai putin pe pozitionarea fata de valoarea activului net”, explica Nicolae Ghergus.










“In acest moment nu se mai poate spune despre societatile lichide ca sunt subevaluate.
In 2006 vor fi cresteri, dar sub 100%.”


Nicolae Ghergus, presedinte Confident Invest





Direct de evolutia pietei de capital au fost legate si castigurile fondurilor mutuale cu plasamente majoritare in actiuni. Pentru 100 de milioane de lei vechi investiti in ianuarie 2005 in unitati de fond, la finalul anului se putea optine un castig maxim de 54 de milioane de lei vechi, insa media pe piata a fost in jurul a 30%. Eugen Voicu, presedintele Certinvest, crede ca perspectivele de castig pentru anul viitor se situeaza in jurul acelorasi cifre, un avantaj pentru fonduri fiind cresterea pragului de detinere la SIF-uri (in trecut limitat la 0,1%). “In momentul de fata piata de capital este singura alternativa pentru investitiile romanilor, in conditiile in care dobanzile la depozitele bancare abia mai acopera inflatia. Cine se teme de riscul mai ridicat poate alege sa plaseze banii in fonduri cu categorii diferite de risc”, spune Voicu.










“In momentul de fata, piata de capital este singura alternativa pentru investitiile romanilor, in conditiile in care dobanzile la depozitele bancare abia mai acopera inflatia.”




Eugen Voicu, presedinte Certinvest






Obligatiunile municipale si cele corporative au fost foarte cautate de investitori in 2005, in cazul unora dintre acestea existand o presiune destul de mare pe cumparare. Chiar daca randamentele nici nu se compara cu cele din actiuni, titlurile emise de cateva orase s-au vandut din prima zi, investitorii preferand apoi sa le tezaurizeze, motiv pentru care obligatiunile ajung sa se tranzactioneze ulterior destul de rar. La 100 de milioane de lei investiti in ianuarie in obligatiuni corporative s-a obtinut un castig mediu anual de 8,8%, insa acesta putea ajunge si la 12%. In cazul celor municipale, randamentele au fost mai bune: 10,2% in medie si 14% maximul pietei.

Fonduri mutuale. Profit: 2.110 RON

Evolutia buna a pietei de capital a favorizat randamentele fondurilor mutuale cu plasamente in actiuni. Pentru acestea, media castigului a depasit 3.000 de RON la un plasament initial de 10.000 RON, ajungand chiar la peste 5.000 de RON. In schimb, fondurile cu plasamente monetare (in titluri de stat si depozite bancare) au oferit castiguri chiar mai mici de 1.000 de RON, in unele cazuri chiar sub inflatie. Cresterea pragului de detinere la SIF-uri va stimula randamentele fondurilor (in special ale celor de actiuni) in cursul anului 2006.

Depozite bancare. Profit: 1.090 RON

Romanii au invatat in ultimii ani ca nu se mai pot imbogati la banca. Vremea dobanzilor de peste 100% a trecut de mult, in acest moment multe banci oferind bonificatii sub 10%. La inceputul anului, cine constituia cu 10.000 de RON un depozit bancar pe termen de 12 luni, putea miza pe un castig maxim la finele lunii decembrie de 1.700 de RON (la cea mai buna dobanda din piata). Media bonificatiilor la depozite pe un an pentru persoane fizice, pe intregul sistem bancar, a fost insa de numai 10,9%, ceea ce inseamna un castig mediu de 1.090 RON.

Bursa. Profit: 16.793 RON

Chiar este adevarat. La 10.000 de RON investiti in actiunile care compun indicele Capital 15, profitul a fost de 16.793 RON. Asta da afacere! si nu este tot, pentru ca aceeasi suma investita exclusiv in titlurile celor cinci societati de investitii financiare aduceau un castig de 17.384 RON. La media pietei insa, castigul ar fi fost de 5.206 RON. Specialistii spun insa ca 2005 a fost ultimul in care randamentele societatilor cu lichiditate ridicata au depasit 100%. Societatile nu mai sunt subevaluate, iar pentru plasamentele pe termen mediu profitabilitatea societatilor va fi din ce in ce mai importanta.

Obligatiuni municipale. Profit: 1.028 RON

Cine vrea sa cumpere obligatiuni emise de municipalitati trebuie sa invete sa faca acest lucru din prima zi. Anul 2005 a demonstrat ca cererea foarte mare de astfel de instrumente, urmata de tezaurizarea lor, a facut ca aceste titluri sa se tranzactioneze foarte rar. Oricum, la o investitie de 10.000 RON in luna ianuarie 2005, castigul din decembrie, la media pietei, a fost 1.028 RON. Alegand emisiunea cu cel mai mare randament se putea ajunge la un profit de 1.400 RON. In cazul obligatiunilor emise de companii, randamentul mediu a fost ceva mai redus, de numai 8,8%, cel maxim situandu-se la 12%.