Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania?

Peste o jumătate de milion de români care contribuie lunar la Pilonul 2 de pensii private prin intermediul BRD Pensii vor fi transferați automat la noul fond odată ce procesul va fi finalizat.

Banca Transilvania a anunțat deja că a ajuns la un acord pentru achiziționarea BRD Pensii, parte a grupului francez Société Générale. Astfel, BT va prelua și clienții, atât pentru pensia privată obligatorie, cât și pentru cea facultativă. În ceea ce privește Pilonul 2, BRD Pensii are peste 560.000 de participanți care contribuie lunar. Pentru pilonul 3, are peste 37.000 de participanți care contribuie lunar.

„Pentru clienți nu va exista absolut niciun fel de schimbare. Atât banii le vor fi investiți, cât și datele vor fi administrate la fel de către noul proprietar al fondului.

Ei vor fi notificați de către noul administrator al fondului și vor avea acces la toate informațiile la fel ca și până acum”, a spus Mihai Bobocea de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România într-o intervenție TV.

Mihai Bobocea
Mihai Bobocea (SURSA FOTO: LinkedIn)

Procesul este așteptat să se finalizeze anul viitor, necesitând aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Reamintim că marţi, 28 mai, Grupul Financiar BT, prin intermediul subsidiarelor sale Banca Transilvania și BT Investments, a anunțat finalizarea unui acord privind achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private) de la BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances.

De la înființarea Pilonului 2, acum 16 ani, au avut loc mai multe fuziuni și achiziții de fonduri, fără a afecta cei opt milioane de români care contribuie.

De exemplu, BCR a preluat în trecut fonduri de pensii de la Omniasig și OTP Bank. Inițial, existau 18 jucători. Acum, sunt doar șapte jucători.

În general, ei investesc banii contribuitorilor în titluri de stat și acțiuni la bursă, cu un randament mediu anual de aproximativ 8%.

În ultimul an, au fost anunțate mai multe mișcări importante pe piața bancară

În ultimul an, au fost anunțate mai multe mișcări importante pe piața bancară:

  • fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank;
  • achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank;
  • preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania.

În prezent, Banca Transilvania deține cea mai mare cotă de piață și a raportat un profit de aproximativ 3 miliarde de lei pentru anul trecut. Toate băncile importante care operează în România au raportat profituri în creștere anul trecut.