Cursul acţiunilor companiilor ruseşti au suferit în ultimele nouă luni, cu foarte puţine excepţii, deprecieri puternice.

În acelaşi timp, de luni de zile pieţele de obligaţiuni sunt pentru marea majoritate a companiilor ruseşti inactive, şi astfel o sursă de împrumut este în continuare practic inaccesibilă. Deprecierea rublei a condus la exacerbarea nesiguranţei, la mărirea exodului de capital şi la o depreciere mai puternică. În contextul scăderii puternice a preţului la petrol şi gaze naturale, a crizei economice mondiale, întreaga economie rusească se află în primejdie. Previziunile de creştere economică pentru 2009, potrivit marilor bănci internaţionale şi case de brokeraj, au scăzut dramatic de la 7% în septembrie la 1% în prezent. Spre deosebire de multe alte ţări, Rusia nu a gândit până acum un program semnificativ destinat dezvoltării infrastructurii. În schimb, guvernul se concentrează în special pe stabilizarea sistemului bancar, stimularea creditării interne şi pe un control al devalorizării rublei (din august 2008, aceasta s-a depreciat cu aproximativ 40%). Chiar dacă nu poate fi exclusă o altă depreciere a monedei ruseşti, se pare însă că rubla se stabilizează.

Un astfel de curent ar putea antrena şi acţiunile. Chiar şi în ipoteza unor randamente semnificativ mai mici, evaluările rămân foarte atractive. Selectivitatea este în acest context un atu important. În prezent, Raiffeisen Capital Management favorizează în principal valorile din domeniul petrolier şi al gazelor naturale, deoarece pe termen mediu şi lung se anticipează un preţ mai bun al materiilor prime. În ceea ce priveşte băncile, având în vedere pierderile mari, ne pronunţăm pentru prudenţă. Acţiunile din domeniile utilităţilor şi telecomunicaţiilor sunt în defensivă, dar prezinţă potenţial. În timp ce exportatorii trebuie să-şi optimizeze costurile în contextul devalorizării rublei, pentru companiile îndatorate în monede străine urmează vremuri grele. Există toate motivele ca refinanţarea datoriilor externe pentru companiile ruseşti, cel puţin în acest an, să se facă aproape exclusiv şi să fie dependentă de stat şi de rezervele sale valutare.

Având în vedere incertitudinea legată de situaţia economică mondială, este dificil de făcut recomandări specifice privind preţul materiilor prime. Pe termen lung, potenţialul Rusiei rămâne însă neschimbat.

«Deprecierea rublei a condus la exacerbarea nesiguranţei, la mărirea exodului de capital şi la o depreciere mai puternică.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena

1% este previziunea de creştere economică pentru 2009 a Rusiei.