Cele mai ieftine carduri de debit scot din buzunarele posesorilor o sumă medie de 32 de lei pe an. În cazul cardurilor Gold, însă, costul mediu poate ajunge şi la 300 de lei pe an.

Cele mai ieftine zece carduri de debit emise de băncile de pe piaţa autohtonă au un cost mediu de până la 57 de lei pe an, potrivit unei analize realizate de Capital. Au fost analizate costurile cardurilor de debit oferite de primele 20 de bănci de pe piaţa autohtonă în condiţiile unui grad de utilizare mediu, construit pe baza statisticilor BNR: 25 tranzacţii de retragere de numerar de la bancomat într-un an (dintre care 9 de la ATM-uri ale altor bănci decât cea emitentă), respectiv plăţi efectuate la comercianţi din ţară şi o plată în magazine în afara ţării. Calculele au fost făcute luându-se în considerare o sumă medie retrasă de la bancomatul altei bănci de aproape 133 de lei, iar cea cheltuită la comercianţi din străinătate a fost de 83 de lei (aproape 20 de euro). Plăţile efectuate cu cardul la comercianţi nu sunt comisionate de bănci.  Concomitent, au mai fost luate în calcul comisioanele de emitere a cardurilor, cele anuale de administrare şi costul suportat de posesor pentru interogarea de 12 ori pe an a soldului la bancomatele băncii care a emis cardul.

Cardurile de debit emise de Citibank s-au plasat pe primul loc, deoarece banca nu percepe comisioane de emitere şi de administrare, nici nu taxează retragerea de bani de la bancomatele altor bănci în cazul primelor două tranzacţii de acest tip efectuate de posesorii de carduri Citibanking, respectiv la primele trei efectuate de clienţii cu carduri CitiOne. Carduri de debit mai puţin costisitoare pot obţine cei care cumpără pachete de produse care includ şi aceste instrumente de plată. De exemplu, cel mai ieftin pachet oferit de UniCredit Țiriac are un tarif standard de 20 de lei pe an.

Sume blocate în contul de card

173-35836-capital_27.jpgMai multe bănci blochează o sumă minimă în contul posesorilor de carduri, pe care aceştia trebuie să o aibă permanent în cont. Banca Românească impune solduri minime intangibile extrem de mari în cazul cardurilor de debit Visa Classic  (750 de lei) şi Visa Gold (5.000 de lei). La cel mai ieftin card pe care îl emite, această bancă blochează în contul posesorului suma modică de 5 lei. „Banca se află în proces de revizuire a produselor de carduri, avându-se în vedere eliminarea soldurilor minime obligatorii, începând cu luna septembrie“, au ţinut să precizeze oficialii Băncii Româneşti.

Alte bănci care le impun clienţilor cu carduri de debit să aibă sume consistente în cont sunt Banca Italo-Romena şi Al­pha Bank. Posesorii de carduri Visa International emise de Banca Italo-Romena trebuie să aibă în cont o sumă minimă de 210 lei, însă acest card are ataşate două conturi, unul în lei, iar altul în euro. Alpha Bank le impune posesorilor de Visa Clasic un sold intangibil echivalent cu cel puţin 105 lei, dar cei care deţin Visa Electron pot cheltui şi ultimul leu aflat în contul ataşat cardului. Cele mai multe bănci nu stabilesc un sold intangibil sau sumele sunt simbolice: cinci-zece lei.

În altă ordine de idei, şi depunerea de cash pe card la ghişeul băncii emitente poate fi comisionată. RBS nu-şi încurajează clienţii să treacă pragul agenţiilor pentru o astfel de operaţiune, percepând un comision de 5 lei din suma depusă la ghişeele băncii pe cardurile de debit. În schimb, clienţii sunt informaţi că numerarul poate fi depus fără comision pe carduri dacă se duc în agenţiile Poştei Române.

11,3 mil. era numărul cardurilor active din portofoliile băncilor autohtone la sfârşitul lunii iunie a.c., potrivit statisticilor BNR