Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 3,5% (51 lei), faţă de decembrie, la 1.426 lei, dar a crescut cu 5,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în tranporturi aeriene, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, potrivit INS.

În ianuarie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.967 lei, cu 2,8% mai mic faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.184 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (809 lei).

În perioada analizată, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în decembrie 2009, când s-au acordat premii ocazionale (pentru sărbătorile de iarnă, prime de vacanţă sau de performanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii ori s-au realizat producţii mai mari.

Scăderi de 34%…

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, de peste 34%, s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră; pescuit şi acvacultură. De asemenea, reduceri între 23% şi 30% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare.

În telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au operat scăderi între 16% şi 19%, iar în captarea, tratarea si distribuţia apei, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun între 12% şi 16%.

…dar şi majorări de peste 38%

În unele activităţi economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, acestea fiind determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de revenirea din concedii fără plată şi şomaj tehnic.

Astfel, majorări cu peste 38% au avut loc în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii şi între 12% şi 19% în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, sănătate şi asistenţă socială, învăţământ, transporturi pe apă.

Cele mai mici creşteri, între 2% şi 8%, s-au operat în alte activităţi industriale, administraţie publică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice.

Indicele câştigului salarial real pentru ianuarie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,4%, cu 6,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2009.

Comparativ cu luna ianuarie din 2009, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,2%. Indicele câştigului salarial real nu a înregistrat nicio modificare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

SURSA: Mediafax