Cine a câștigat Eurovision

Nemo a triumfat duminică la Eurovision pentru Elveția cu melodia „The Code”, un cântec profund personal despre experiența non-binară, marcând o victorie care a pus punct unei competiții pline de controverse, în special legate de participarea Israelului, informează AFP.

„Îmi doresc ca acest concurs să continue să promoveze pacea și demnitatea pentru toți”, a declarat artistul în vârstă de 24 de ani, care a acumulat 591 de puncte, aducând micuței țări alpine a treia coroană.

Nemo a primit 365 de puncte de la juriu, dar și-a cucerit publicul, obținând 226 de puncte, care l-au propulsat cu 591 de puncte, depășindu-l pe favoritul croat Baby Lasagna, care a acumulat 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul trei (453 de puncte), iar Franța pe locul patru (445 de puncte).

„‘The Code’ povestește călătoria în care am pornit atunci când am realizat că nu mă identific nici ca bărbat, nici ca femeie”, a explicat anterior Nemo.

A treia victorie pentru Elveția din istorie

Această victorie îi aduce Elveției, țara campioană a neutralității politice, a treia coroană într-o competiție care își propune să fie apolitică. Este prima victorie a Elveției de la „Ne partez pas sans moi”, interpretată de Celine Dion în 1988.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezență la Malmo a stârnit ample controverse în contextul războiului dintre țara sa și Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, acumulând 323 de puncte cu cântecul „Hurricane”.

Israelul s-a calificat în finala de sâmbătă a concursului muzical Eurovision de la Malmo, în Suedia, unde mii de persoane au protestat împotriva participării țării în competiție, având în vedere situația din Gaza.

Tânăra artistă Eden Golan și-a asigurat locul în finală joi cu piesa „Hurricane”, care a trebuit modificată inițial din cauza referirilor la atacul grupării islamiste Hamas din 7 octombrie care a afectat Israelul.