Autorităţile schimbă modul în care vor împărţi participanţii indecişi pe Pilonul II de pensii. Noile reguli trebuie să treacă şi de câteva hopuri pentru a fi aplicate.

Fondurile private obligatorii administrate de ING şi Allianz-Țiriac nu vor mai primi, în anii 2010 şi 2011, participanţi la distribuirea aleatorie a angajaţilor tineri care nu au decis cine vor să le gestioneze banii. Indecişii vor fi împărţiţi între fonduri în funcţie de cât de mulţi participanţi au reuşit să strângă acestea în luna anterioară, potrivit prevederilor unei norme adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Noua regulă de distribuire a participanţilor va avantaja fondurile administrate de BCR şi Generali, dacă acestea vor reuşi să adune un număr de adeziuni la fel de mare ca şi în cursul acestui an.

În prezent, fiecare fond de pe Pilonul II (pensii private obligatorii) primeşte în urma „loteriilor“ un număr de participanţi direct proporţional cu cota de piaţă. Procedura de alocare aleatorie se aplică în cazul persoanelor cu vârste de până la 35 de ani care nu aderă la un fond de pe Pilonul II în primele patru luni de la angajare.

CSSPP urmăreşte ca prin această modificare să evite riscul de concentrare şi să impulsioneze astfel competiţia dintre administratori, în condiţiile în care aproape 90% din participanţii noi ajung la fonduri prin „loterie“.

Critici şi aplauze

„Decizia CSSPP nu ţine cont de faptul că aproape 60% din clienţii fondurilor de pensii private obligatorii au ales în mod activ şi conştient primele două fonduri, ING şi Allianz-Țiriac, şi penalizează acum rezultatele acestor fonduri în atragerea de clienţi“, afirmă directorul general al Allianz-Țiriac Pensii, Crinu Andănuţ. În opinia lui, concurenţa de pe piaţă nu va fi intensificată de această măsură. În schimb, directorul general al BCR Pensii, Simona Diţescu, consideră că măsura va spori competiţia dintre fonduri. „Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat până acum, ne avantajează, dar nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla şi în viitor“, argumentează Diţescu. Potrivit calculelor Capital, dacă regula adoptată de CSSPP s-ar fi aplicat din ianuarie 2009, fondul BCR ar fi primit 45% din participanţii repartizaţi prin loterie în acest an, faţă de numai 5% în prezent.

Pe de altă parte, oficialii ING apreciază că noile reguli vor stimula transferurile, pe care Comisia a încercat anul acesta, tot prin reglementări, să le descurajeze. „Deoarece alocarea din loteria propusă este pro-rata cu numărul de clienţi validaţi (inclusiv transferurile), motivaţia pentru companii de a obţine clienţi prin transfer de la un alt fond va creşte exponenţial, ceea ce va încuraja un război al transferurilor în care piaţa şi participanţii nu au decât de pierdut“, declară directorul general al ING Pensii, Emilia Bunea.

Bariere în calea schimbării regulilor

Pe de altă parte, măsura anunţată de Comisie pentru a fi aplicată începând de anul viitor mai trebuie să treacă şi de câteva „hopuri“ pentru a putea fi aplicată. În primul rând, aceasta contravine prevederilor din legea care reglementează funcţionarea pensiilor de pe Pilonul II, care stipulează că distribuirea aleatorie se face în funcţie de cota de piaţă a fondurilor. „Analizăm posibilităţile legale pe care le avem la dispoziţie pentru a reacţiona în faţa acestei măsuri, care, considerăm noi, este discriminatorie şi încalcă chiar legislaţia primară“, afirmă oficialul ING, Emilia Bunea.

În plus, actul normativ prin care CSSPP introduce noile reguli ar fi trebuit să obţină încă din stadiul de proiect un aviz conform din partea Consiliului Concurenţei, care este obliagtoriu, ceea ce nu s-a întâmplat. Consiliul va analiza actul normativ şi, în funcţie de rezultatele analizei, va face demersurile necesare până la data intrării în vigoare a reglementării, potrivit oficialilor instituţiei de supraveghere a concurenţei.

Efecte
Fondurile BCR, Generali şi Prima Pensie ar câştiga cel mai mult în urma  schimbării regulilor, dacă ar convinge la fel de mulţi clienţi să adere sau să se transfere la ei ca şi în acest an, potrivit calculelor „Capital“. Fondurile ING şi Allianz vor pierde, în total,  60% din participanţii distribuiţi la loterie