Castelul de la Zlatna din Munții Apuseni a fost vândut unui cunoscut lanț hotelier internațional pentru suma de 260.000 de euro. Castelul a fost ridicat în urmă cu 80 de ani de fostul prim-ministru al României Ion Grigurtu. Acum 15 ani, castelul a fost abandonat de autoritățile locale.

Construcția a fost folosită de-a lungul timpului pe post de școală și tabără pentru copii, pentru ca mai apoi, în anii  “80, să fie oferit unei unități militare. În scurt timp. acesta se va transforma într-un hotel.

Castelul este simbolul unui film românesc

Lungmetrajul “Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu a fost filmat în mare parte aici. În 1985, cascadoriile erau reale, loviturile de tun erau programate astfel încât să nu lovească pe nimeni. De asemenea, focul era real. Ferestrele castelului de la Izvorul Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină, care a fost aprinsă. De acolo până la un incendiu, a fost doar un pas.

Astfel, după filmările la ”Noi, cei din linia întâi”, castelul a rămas chiar ca după un război: plafoane căzute, pereți arși, porțiuni șubrezite și multe altele. La fel arată și astăzi, pentru că nimeni, niciodată, nu l-a mai adus la starea inițială.

Distrugerile aduse castelului cu prilejul filmărilor au fost consemnate într-un document al Consiliului Județean Alba, fostul deținător al castelului. În 2004, clădirea și terenul au fost vândute de o administrație care nu știa ce altceva să facă cu ele. Printre documentele procedurii, s-a regăsit și un istoric al castelului, cu o descriere amănunțită a stării lui.

„Vă promit că trimit bani de reparații”, le-ar fi spus regizorul, autorităților locale comuniste ale vremii. Apoi au tras în el cu tancurile și pirotehniștii au aruncat în aer porțiuni de la etaj. Banii de reparații n-au venit niciodată, iar castelul a devenit un fel de ruină.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a ales castelul ca decor pentru o scenă de luptă dintr-un film dedicat celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursă:Artmark