Dacă ai bani, acesta este momentul potrivit să cumperi o casă de vacanţă, spun organizatorii târgului Regata Imobiliară, de la Mamaia, mai ales pentru că  preţul unei case de vacanţă a scăzut până la 700-900 euro/mp.

La târgul de la malul mării ofertele pentru case de vacanţă reprezintă 80% din totalul proiectelor prezentate de dezvoltatori, potrivit organizatorilor de la Imopedia.ro

„În Constanţa avem două pieţe: piaţa oraşului Constanţa, care este un oraş foarte mare, important, şi care are aceleaşi probleme, oportunităţi ca şi piaţa din Bucureşti. Nu este un moment extraordinar, dar se fac tranzacţii imobiliare. A doua piaţă este cea de second home, a locuinţelor de vacanţă.

Am văzut foarte multe dezvoltări aici, spre Mamaia, ştiu că şi spre Neptun se construiesc ansambluri. Acum doi ani era o piaţă mai bună, sunt însă convinsă că şi acum se vor găsi destul de multe oportunităţi, am văzut că şi preţurile au coborât”, consideră Ruxandra Cleciu, reprezentant Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare.

Casele de vacanţă se vând mai ales cu banii jos

„Am un ansamblu de P+10, de apartamente de lux, în zona de nord a Constanţei. Preţurile au scăzut cu aproximativ 20%, preţul de cost al construcţiei la fel”, punctează Marius Stamate, administrator Marco Chim. Cu alte cuvinte, preţul unei case de vacanţă a ajuns undeva la 700-900 euro/mp şi, spun dezvoltatorii, chiar dacă această piaţă abia prinde contur în ţara noastră, casele de vacanţă de lux sunt cele mai căutate. Iar cumpărătorii sunt, în general, persoane care locuiesc destul de departe de mare.

„Majoritatea locuinţelor de vacanţă din zona Constanţei au fost vândute unor oameni care nu sunt de aici şi care le-au cumpărat ca să vină în vacanţă la mare, să aibă unde sta cu familia, să aibă tot ce le trebuie”, notează Petrică Munteanu, reprezentant al Primăriei din Constanţa.

Cât despre cei care fac o asemenea achiziţie, o fac de obicei cu banii jos, fără să se împrumute la bancă. „Circa 75% dintre creditele acordate sunt pe programul Prima casă, 20% sunt ipotecare clasice, iar restul refinanţări”, punctează Costi Ruse, reprezentant Creditzone.

„Noi avem o problemă. La mare nu este un sezon turistic foarte lung, noi nu putem să ne comparăm, de exemplu, cu Grecia unde poţi să mergi la plajă începând cu luna mai până în luna octombrie”, crede Ruxandra Cleciu.

Regata Imobiliară vine însă în întâmpinarea celor care intenţionează să achiziţioneze o casă de vacanţă pe litoralul Mării Egee. Astfel, la târg a fost prezentat complexul Trikorfo Beach, care este format din 143 de vile şi este construit în mijlocul unei vechi plantaţii de măslini, în Halkidiki. Vilele au suprafeţe cuprinse între 78-85 mp şi costă 185.000 euro.