Românii care vor să cumpere vechime în muncă vor trebui să plătească mai mulți bani în acest an

În 2023, salariul minim pe economie la 3.000 de lei brut, ceea ce înseamnă că persoanele care vor încheia contracte cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pentru a-și cumpăra vechime în muncă vor trebui să achite sume mai mari.

În România, multe persoane nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau la pensia anticipate, însă aceste persoane pot să contribuie la sistemul de pensii prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, potrivit OUG 163/2020, care ulterior a fost modificată prin Legea 168/2021.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Având în vedere că salariul minim pe economie a urcat la 3.000 de lei brut, cota urcă la 750 lei. Pe scurt, persoanele care vor să cumpere un an de vechime în muncă trebui să plătească 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege

Potrivit legii actuale, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei care vrea să cumpere vechime în muncă sau domiciliul mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

„Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), relatează Antena 3 CNN.