Casa de Pensii anunță consecințele creșterii salariului minim

Casa de Pensii a anunțat ce se întâmplă odată cu majorarea de la 1 octombrie 2023 a salariului de bază minim brut pe țară. Astfel, de la această dată crește și baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale. Baza de calcul e reprezentată de venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prin urmare, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractele de asigurare socială încheiate în baza Legii nr. 263/2010 este de 3.300 de lei, iar contribuția de asigurări sociale datorată pentru acest venit este de 825 de lei.

„În cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecința, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.300 lei, contribuția de asigurări sociale datorată pentru acest venit fiind de 825 lei”, transmite Casa de Pensii.

Toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială care se situează sub nivelul minim de 3.300 de lei vor fi ajustate de către casa teritorială de pensii, cu notificarea asiguratului.

Ce contracte de asigurare socială nu vor fi afectate?

Noua valoare de 3.300 de lei va fi aplicată și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza Ordonanței de Urgență nr. 163/2020 începând cu aceeași dată. Cu toate acestea, această modificare nu va afecta contractele de asigurare socială încheiate în temeiul OUG nr. 163/2020 până la data de 1 octombrie 2023.

„Reamintim că O.U.G. nr.163/2020, reglementează posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, în care poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%”, mai spune Casa de Pensii Neamț.