Grupul de distribuţie are deja o filială care deţine o licenţă bancară, Carrefour Banque et Assurance, înfiinţată în anul 1981 şi pe care o controlează în proporţie de 60% (restul de 40% fiind deținut de BNP Paribas), şi care oferă credite de consum, produse de economisire şi servicii de asigurări pentru cei 2,5 milioane clienţi. 

Oferirea de conturi bancare online face parte din strategia directorului general al grupului de retail, Georges Plassat, care vrea să accelereze expansiunea companiei pe segmentul online, în încercarea de a consolida o relansare care iniţial s-a concentrat pe modernizarea reţelei de magazine. 

Noul serviciu C-Zam, care vizează o clientelă mai tânără şi mai familiarizată cu noua tehnologie, va fi disponibil în peste 3.000 de magazine Carrefour din Franţa. Începând cu data de 18 aprilie, cu doar 5 euro, clienţii Carrefour vor putea deschide în câteva minute un cont online, accesibil doar pe smartphone. Botezat C-Zam, contul curent de la Carrefour îi va costa pe utilizatori un euro pe lună (12 euro pe an) iar aceştia îi vor putea alimenta cu viramente provenind de la un alt cont bancar sau alt card. 

Mutarea celor de la Carrefour vine într-un moment în care operatorul francez de telecomunicaţii Orange şi partenerul său Groupama intenţionează să lanseze şi ei Orange bank la mijlocul lunii mai în Franţa, ţară unde piaţa de online banking este dominată de ING Direct, Boursorama (divizie a Societe Generale) şi Fortuneo (divizie Credit Mutuel). 

Într-un context în care dobânzile reduse afectează marjele de profit şi volumul afacerilor băncilor, înmulţirea ofertelor pe piaţa de online banking îi determină pe observatori să tragă un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea unui război al preţurilor similar celui provocat de intrarea operatorului Free pe piaţa de telefonie mobilă. 

În România, Grupul Carrefour numără 290 de magazine, dintre care 32 hipermarketuri Carrefour, 118 supermarketuri Market, 44 de magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, un magazin de comerţ online şi 85 de magazine Billa.

AGERPRES