Fasolea este ieftină și versatilă

Nu este surprinzător faptul că fasolea și alte leguminoase sunt consumate frecvent în toată lumea și sunt un aliment de bază în multe bucătării. Fasolea este ieftină și versatilă, pretându-se la o varietate de feluri de mâncare delicioase. În magazine există nenumărate conserve și pungi de fasole, în diferite culori, forme și dimensiuni, pentru preferințele culinare ale fiecăruia. Dar care dintre ele oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate?

Fasolea reprezintă semințele comestibile dintr-o plantă de leguminoase – ceea ce înseamnă că toată fasolea face parte din familia leguminoaselor, dar nu toate leguminoasele sunt fasole, a declarat Julia Zumpano, dietetician la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland, pentru TODAY.com.

Leguminoasele sunt o categorie- umbrelă care include fasole, leguminoase și alune. Leguminoasele sunt semințele uscate dintr-o plantă de leguminoase, spune Zumpano. Aici intră lintea, mazărea sau fasolea uscată. Fasolea proaspătă care se află încă în păstăi, cum este fasolea verde, este de asemenea, leguminoasă.

Beneficiile pentru sănătate

Fasolea este o sursă excelentă de proteine, aminoacizi și fibre.

„Majoritatea soiurilor oferă opt grame de proteine pe jumătate de cană”, spune medicul Frances Largeman-Roth.

Departamentul Agriculturii din SUA consideră fasolea și leguminoasele parte atât din grupul de alimente „vegetale”, cât și din grupul de „alimente proteice”, împreună cu carnea și peștele.

Fasolea este clasificată ca aliment bogat în fibre

Fasolea este clasificată ca aliment bogat în fibre, numite și prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin și susțin microbiomul și funcția imunitară, spune Zumpano. Fasolea conține carbohidrați complecși, care oferă organismului energie și ajută la controlul zahărului din sânge.

De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi. De fapt, nu are grăsimi saturate (și) colesterol. De aceea, fasolea și leguminoasele sunt bune pentru sănătatea inimii.

„S-a demonstrat că un consum regulat de fasole ajută la reducerea colesterolului, la îmbunătățirea sănătății intestinale, reducerea riscului de boli de inimă și menținerea unei greutăți corporale sănătoase”, susține Largeman-Roth.

Fasolea și leguminoasele reprezintă o mare parte a dietei mediteraneene, considerată mai bună dietă pentru sănătate și longevitate. Fasolea este bogată în vitamine, minerale, inclusiv fier, zinc, acid folic și potasiu, conform USDA. De asemenea, este bogată în polifenoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Un alt motiv pentru care fasolea este bună? Este accesibilă, spune Zumpano.

Alte leguminoase recomandate de nutriționiști:

Lintea

Lintea este bogată în proteine și fibre, ceea ce o face o alegere sănătoasă. Această leguminoasă mică, dar puternică, este un aliment de bază în bucătăria din Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Mediterana.

Există mai multe soiuri diferite de linte, inclusiv linte maro, roșie, verde, galbenă și neagră. Prezentarea nutrițională a lintei variază în funcție de tip și de modul în care este gătită. Conform USDA FoodData, o singură porție (o jumătate de cană) de linte fiartă oferă aproximativ:

  • 115 calorii
  • 9 grame de proteine
  • 20 de grame de carbohidrați
  • 8 grame de fibre
  • 0,3 grame de grăsime

Lintea este bogată în vitamina B, potasiu, fier, folați si tiamina. Lintea este, de asemenea, o sursă bună de polifenoli, compuși pe bază de plante care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea sănătății creierului, conform Clinicii Cleveland. Lintea este bogată in fibre prebiotice, care ajută la o digestie sănătoasă.

„Cred că dintre toate, lintea tinde să fie cel mai ușor de digerat, (mai ales) de persoanele care au probleme cu digerarea fasolei”, spune Zumpano.

Fasolea neagră

Dintre numeroasele tipuri diferite de fasole și leguminoase, fasolea neagră oferă nutrienți impresionanți. Potrivit USDA, o porție sau o jumătate de cană de fasole neagră gătită oferă:

  • 114 calorii
  • 8 grame proteine
  • 20 de grame carbohidrați
  • 8 grame fibre
  • 0 grame grăsime

Fasolea neagră este bogată în micronutrienți și antioxidanți, inclusiv calciu, fier și acid folic. Consumul de fasole neagră poate sprijini sănătatea inimii, precum și creșterea și dezvoltarea. Fasolea neagră este puțin mai dulce și are o textură mai fină.

Fasolea albă

O porție sau o jumătate de cană de fasole albă fiartă, conform USDA, oferă aproximativ:

  • 130 calorii
  • 9 grame proteine
  • 25 de grame carbohidrați
  • 6 grame fibre
  • 0,3 grame grăsime

Fasolea albă are ceva mai puține fibre decât lintea, dar aproximativ aceeași cantitate de proteine și puțin mai multe calorii și carbohidrați. Fasolea albă este bogată în calciu, acid folic și fier, spune Zumpano.

„Este foarte bogată în potasiu, un electrolit despre care știm că este util pentru a ajuta la controlul valorilor tensiunii arteriale”, adaugă ea.

O porție de fasole albă conține peste 500 de miligrame de potasiu. Fasolea albă este un adaos delicios la supe și tocane.