Cătălin T. tocmai a plecat într-o vacanță scumpă. Una de cinci stele în Maldive. Este o vacanță de cuplu pe care a plănuit-o încă de anul trecut și pentru care a muncit dublu. „Dar, merită“, spune el. Cele câteva mii de euro pe care le-a pus deoparte le-ar fi cheltuit, oricum, pentru două-trei sejururi în capitalele europene. Punând acum în balanță, nu regretă niciun cent plătit în plus pentru niciuna dintre cele cinci destinații „de top“ pe care le-a bifat până la vârsta 32 de ani și care, adunate, fac aproape cât o mașină nouă cumpărată de la o celebră marcă nemțească. „Ca să trăiești ca un rege, nu trebuie să ai sute de mii de euro în cont“, pare să fie filosofia lui de vacanță. Cătălin este exemplul clasic de român care o duce bine fără să aibă prea mulți bani. Pentru el, luxul nu este definit prin ceea ce acumulează, ci prin ceea ce trăiește.

Făcând o paralelă cu milionarii din România, care chiar sunt numiți, pe bună dreptate, „clienți VIP“, publicul reprezentat de Cătălin rotunjește, în fiecare an, încasările agențiilor. Nu mai încape nicio îndoială că turoperatorii trebuie să ia în calcul fiecare asemenea client și să-i prezinte reduceri de cel puțin două ori pe an. 

„Ce-i lux pentru mine nu-i și pentru tine“

„De la începutul anului și până acum, am înregistrat o creștere de 70% a numărului de solicitări pentru destinațiile exotice, față de aceeași perioadă a anului trecut. Așa că, ne așteptăm să vindem vacanțe în valoare de peste 7 milioane de euro până la finalul acestui an. Vom promova în continuare atât pachetele de vacanță wellness & spa, cât și pe cele în destinații mai puțin frecventate în ultimii ani, cum sunt Guatemala, Myanmar și Chiapas, în Mexic“, intervine Sorin Stoica, co-proprietar al agenției Eturia, prezentă de mai mulți ani pe acest segment de lux. Punctual, ca să exemplifice cu cifre, Stoica amintește de o vacanță pe faimoasa plajă Copacabana din Rio de Janeiro, în cadrul unui circuit de 20 de zile în Argentina și Brazilia. Zborurile au fost la clasa business, iar familia care a cumpărat a plătit 25.000 de euro.

Oricum ar fi, luxul știut de Cătălin este diferit de luxul pe care îl cunoaște un om de afaceri, obișnuit să plătească, fără a sta pe gânduri, zeci de mii de euro pentru o vacanță către orice destinație. „Turistul român se află într-un proces continuu de cizelare și rafinare a gusturilor. Astăzi, luxul perceput de români se apropie încet-încet de media internațională“, mai spune Sorin Stoica. O privire rapidă peste profilul celor care cumpără aceste vacanțe conturează clar două categorii de consumatori: cei care, în trecut, călătoreau doar în interiorul Europei și au decis să-și depășească zona de confort și să aleagă călătorii pe alte continente și cei care obișnuiau să exploreze destinații îndepărtate, iar acum își doresc experiențe inedite în țări pe care nu le-au mai vizitat. Tocmai această „apropiere“ de media internațională, de care vorbește Stoica, obligă vânzătorii de vacanțe să schimbe radical modul de abordare: „una e să vinzi Singapore sau Kenya și alta e să vinzi Grecia“.
 
„Trebuie să ai o anumită experienţă şi să ştii să faci o consiliere adecvată. În timp ce o vacanță foarte ieftină se vinde de la sine, mai ales prin faptul că are un preţ foarte scăzut, în cazul vacanţelor de lux se schimbă sistemul. Aici, consilierul trebuie să fie sigur pe el, să fie foarte bine informat asupra tuturor detaliilor şi noilor tendinţe în domeniu. Astăzi, cele mai căutate vacanţe de acest gen sunt destinaţiile exotice din oceanul Indian sau Caraibe și Emiratele Arabe Unite“, spune Ana Goicea, manager Cocktail Holidays.

Pentru a defini și mai clar nevoia de lux a celor care învârt sute de mii de euro, Alexandra Mateuță, marketing manager Happy Tour, povestește că cea mai scumpă vacanță vândută anul acesta de Happy Tour a costat 100.000 de euro, pentru un resort din Antalya. Într-un top făcut de această agenție, primele locuri sunt ocupate de Bali și Republica Dominicană. Și lista poate continua. „Din experiența mea, recomand o vacanță într-unul din resorturile de cinci stele din Aqaba, Iordania, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care am avut ocazia să le văd. Într-o vacanță, acolo poți trăi experiențe unice: poți merge să zbori cu balonul în deșertul Wadi Rum, poți vizita Petra, una din minunile lumii sau te poți plimba cu un vapor cu podea de sticlă și să admiri bariera de corali“, mai spune Alexandra Mateuță.

Mii de euro pentru „călătorii extreme“

Păstrând aceeași idee, dar trecând într-un alt registru, o nouă nișă pare să prindă din urmă „gustul milionarilor“ pentru tot ceea ce este inedit. Este vorba despre vacanțele la minus 35 de grade Celsius, unde frigul chiar îți poate paraliza mușchii și simțurile dacă nu ai purta echipament special. Mai pe înțelesul tuturor, Polul Nord și Polul Sud, cu toate locurile pe care le cuprind, nu reprezintă o alegere la îndemâna oricui. Și nu este vorba doar de un buget ceva mai piperat, comparativ cu destinațiile comune, ci și de o serie de însușiri pe care trebuie să le aibă turistul: condiție fizică foarte bună, rezistență la frig, deprinderea cu schiurile și, nu în ultimul rând, spirit de aventură.

„De obicei, cei care pleacă în astfel de vacanțe nu pleacă individual, ci în grup. Turiștii care merg individual sunt lipiți unui grup internațional. Noi avem un circuit de 19 zile, din care 14 zile sunt pe croazieră. Se zboară la Buenos Aires, se face Delta El Tigre, se ajunge la Ushuaia – orașul de la capătul lumii – și, apoi, Antarctica. Se ajunge în Chile, insula Elefant și insulele Falkland“, detaliază Dragoș Horhocea, director general și proprietar Agetur. 
Un astfel de pachet costă aproximati v 4.000 de euro, cu toate taxe le incluse, cu biletele de avion și cazare la patru stele, 14 nopți pe croazieră, cu pensiune completă și ghid însoțitor. Horhocea mai spune că a trimis deja 70 de turiști la Polul Nord de când a început să promoveze acest circuit. „Turiștii care merg în astfel de vacanțe sunt cei care au văzut lumea, au vizitat America de Nord și cea de Sud, America Centrală și Oceania. Aleg aceste locuri pentru unicitatea programului, pentru că ce vezi într-un asemenea circuit pare incredibil“, adaugă proprietarul Agetur. 

Până una alta, astăzi există agenții care nu vând deloc sau au cel mult zece-douăzeci de cereri într-un an către aceste destinații. „Locurile pe care le promovăm sunt diferite, de la Islanda , unde cazarea este în igloo, până la Finlanda, cu excursii în Rovaniemi sau Levi. Tarifele încep de la 1.400-1.500 de euro pentru o excursie individuală în Islanda, de cinci-șase nopți, până la 7.000 de euro pentru o croazieră de șapte nopți in Alaska, fără excursii opționale incluse“, adaugă Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter și Eurolines. 

În general, costul unei excursii opționale începe de la 200 euro de persoană, durata fiind de câteva ore, iar cazarea se va face tot pe vasul de croazieră. Așa că, exploratori sau nu, turiștii români călătoresc peste tot în lume pentru curiozitățile lor. Își pun bani deoparte, unii chiar fac credite pentru călătorii, înșiră țări pe liste lungi, iar la final trag linie: bugetele, în multe cazuri, depășesc zeci de mii de euro.

 

Trei motive pentru care sejururile în destinații exotice sunt mai accesibile

– PRIMUL Creșterea cererii pentru sejururile exotice angrenează automat și prețuri mai mici. Agențiile de turism își pot rezerva mai multe camere și bilete de avion, beneficiind de tarife de grup mai bune. 

– AL DOILEA Partenerii locali din străinătate ai agențiilor de turism din România au înțeles dinamica turiștilor din România și își doresc să lucreze mai mult cu turiștii din Europa de Est. Cu cât rulajul de vacanțe este mai mare, cu atât tarifele percepute sunt mai mici sau includ servicii suplimentare. 

– AL TREILEA Biletul de avion este una dintre cheltuielile cele mai importante în conturarea pachetului final de vacanță. Promoțiile companiilor aeriene determină prețuri mai mici ale sejururilor turistice, iar în ultimii doi ani companiile aeriene au reduceri semnificative și oferte speciale pentru destinațiile exotice.

 

Câteva exemple de destinații

În general, circuitele al căror preț depășește 1.500 de euro includ și transportul, cazarea și transferurile: 

– Circuit China – Hong Kong – 2.800 euro, 
pentru 14 zile;

– Circuit Canada – 2.200 euro, pentru 11 zile; 

– Circuit Cuba – 2.000 euro, 13 zile;

– Sejur Republica Dominicană – 1.500 euro, 
pentru 9 zile;

– Sejur Mexic – 1.800 euro, pentru 11 zile.

(Sursa: Agențiile)

(Articol publicat în Suplimentul Capital Luxury apărut pe 18 aprilie 2016)