Marți, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că în etapa actuală, nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a noului coronavirus, transmite Reuters, citată de agerpres.

Totuși se pare că există o anumită bănuială. Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de vest a precizat că  dovezile disponibile sugerează o origine animală a noului coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că administraţia sa încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar putea să provină dintr-un laborator din Wuhan, centrul Chinei, considerat ca fiind locul de unde a pornit pandemia de COVID-19.

„Nu s-a ascuns nimic”

Totodată, OMS a asigurat luni că „nu a ascuns nimic” Statelor Unite ale Americii cu privire la maladia COVID-19, care a făcut aproape 170.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit AFP.

„Din prima zi, nimic nu a fost ascuns de SUA”, a declarat luni într-o conferinţă de presă virtuală directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a insistat în repetate rânduri că „OMS nu are niciun secret” în privinţa noului coronavirus.

„Am lansat alerta din prima zi”, susţine el.

La rândul său, directorul pentru programe de urgenţă al OMS, Michael Ryan, a indicat că încă de la 1 ianuarie aproximativ 15 reprezentanţi ai Centrului american pentru controlul şi prevenirea Bolilor (CDC) au fost detaşaţi la sediul OMS din Geneva ca parte a „răspunsului la COVID-19″.

La începutul săptămânii  trecute au început reacțiile. Statele Unite şi-au suspendat finanţarea pentru OMS, acuzată că ar fi prea apropiată de China şi că a gestionat necorespunzător pandemia.