Într-o conferință de presă, Ioana Mihăilă a vorbit despre regrete și satisfacții ca fost ministru al sănătății, dar și despre planurile de viitor.

Ioana Mihăilă ”În orice direcţie te uiţi, există lucruri care pot fi îmbunătăţite.”

”Cel mai mare regret – şi, de fapt, cea mai mare sursă de stres atunci când a fost demis ministrul anterior – este legat de nefinalizarea proiectelor începute. Adică, în Ministerul Sănătăţii, în orice direcţie te uiţi, există lucruri care pot fi îmbunătăţite, măcar pentru a ajunge la un nivel decent de calitate a serviciilor atât pentru personal şi pentru spitale, cât mai ales pentru pacienţi. Acesta este cel mai mare regret”, a declarat fostul ministru într-o conferință de presă.

Parlamentarul Ioana Mihăilă a mai adăugat că cel mai important proiect pentru pacienți, demarat în minister, este traseul acestora pentru a primi un diagnostic precoce, în bolile frecvente care afectează populaţia: screeningul în cancerul de col uterin, cancer de colon şi factori de risc cardiovasculari.

”O parte a fost demarată de CNAS, prin programul de prevenţie, cu analizele de sânge făcute peste bugetul alocat laboratoarelor. Ce începuserăm să facem împreună cu echipa de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate era să avem acest traseu al pacientului şi să-l susţinem inclusiv din fonduri europene, cu o alocare de peste 600 de milioane de euro prevăzută prin Programul Operaţional Sănătate, pentru susţinerea acestor programe”, a adăugat fostul ministru.

Cea mai mare realizare a Ioanei Mihăilă

În conferința de presă, Mihăilă şi-a prezentat succint raportul de activitate la conducerea Ministerului Sănătăţii şi a pus la dispoziţia presei un material cuprinzător în acest sens.

”Cred că actele normative care au reglementat piaţa medicamentelor deficitare sunt cele mai importante. Faptul că nu au fost crize în această perioadă ne arată că aceste măsuri au funcţionau. Au înseamnă că riscul a dispărut, pentru că riscul de deficit de medicamente este unul permanent, inclusiv în alte ţări din Europa şi mai sunt multe lucruri de făcut. Dar aceste acte care au fost neglijate multă vreme cred că au fost cea mai mare realizare în această perioadă”, a punctat fostul ministru.

Întrebată ce va face în viitorul apropiat, Mihăilă a spus că așteaptă pentru a vedea cum decurg negocierile din coaliție, luând în calcul să revină la Ministerul Sănătății pentru a continua proiectele.