Cele mai costisitoare 10 dezastre naturale ale anului 2022, cum ar fi furtuni, inundaţii, secetă, au costat fiecare cel puţin 3 miliarde de dolari în acest an „devastator” în contextul schimbărilor climatice, se arată într-un raport întocmit de un ONG britanic, a informat DPA.

Cel mai mare impact cu privire la pierderile de vieţi omeneşti l-au avut inundaţiile din Pakistan

Organizaţia caritabilă britanică Christian Aid a elaborat lista celor mai grave dezastre climatice din 2022, care au adus furtuni mai intense, precipitaţii şi secete severe provocate de creşterea temperaturilor la nivel global ca rezultat al activităţilor umane.

Lista include furtuni şi perioade de secetă din Marea Britanie şi Europa, alături de fenomene majore de pe fiecare continent. Uraganul Ian, care a lovit SUA şi Cuba în septembrie, a avut cel mai semnificativ impact financiar, în jur de 100 de miliarde de dolari. Uraganul a ucis 130 de persoane şi a strămutat peste 40.000 de oameni, potrivit raportului.

Cel mai mare impact cu privire la pierderile de vieţi omeneşti l-au avut inundaţiile din Pakistan, din iunie până în septembrie. Despre aceste tragedii, oamenii de ştiinţă au declarat că au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice. Inundaţii au provocat 1.739 de decese şi evacuarea a 7 milioane de persoane.

De asemenea, inundaţiile din Pakistan au costat 5,6 miliarde de dolari. Chiar dacă această sumă reprezintă doar valoarea bunurilor asigurate, iar costul real al inundaţiilor devastatoare este estimat la peste 30 de miliarde de dolari, conform Christian Aid.

Alături de cele mai costisitoare 10 tragedii climatice, raportul organizaţiei a arătat şi alte incidente notabile, care au provocat de asemenea decese, strămutări, distrugeri şi pagube ecologice. Acestea se referă la inundaţiile din Malaezia, Brazilia şi Africa Occidentală, seceta persistentă din Cornul Africii, valuri de căldură în India, Pakistan, regiunea arctică şi Antarctica, incendiile de vegetaţie din Chile, furtunile din sud-estul Africii şi Filipine şi un ciclon tropical în Bangladesh.

Cele 10 evenimente, care a costat fiecare cel puţin 3 miliarde de dolari, includ furtuna Eunice din februarie, care a lovit Marea Britanie şi Irlanda, dar şi alte regiuni din Europa, în urma căreia au decedat 16 persoane, înregistrând pagube de 4,3 miliarde de dolari.

Seceta care a afectat Europa vara aceasta, de câteva ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice, a provocat costuri de 20 de miliarde de dolari, afectând randamentul recoltelor, majorând preţuri, afectând centralele energetice şi perturbând transporturile. De asemenea, secetele din China de anul acesta au costat 8,4 miliarde de dolari, iar cele din Brazilia au costat 4 miliarde de dolari.

Inundaţiile din Australia în perioada februarie-martie au provocat 27 de decese, iar în Africa de Sud, în aprilie, 459 de persoane au decedat în urma inundațiilor, în contextul în care ambele intemperii au dus la strămutarea a zeci de mii de persoane, care au costat miliarde de dolari. Inundaţii costisitoare au avut loc, de asemenea, în China anul acesta.