Premiile Zmeura de Aur, care au fost pentru prima datǎ acordate în 1981, sunt opusul Premiilor Oscar, premiindu-i pe cei mai slabi actori, scenariști, compozitori, regizori, și filme. Premiul are forma unei zmeure și o valoare estimată la 4,8 dolari.

Lungmetrajul Fifty Shades of Grey a primit la gala Zmeura de Aur 2016 patru premii la categoriile cel mai prost scenariu (Kelly Marcel), cea mai proastă actricță (Dakota Johnson), cel mai prost actor (Jamie Dornan) și cel mai prost cuplu de actori (Dakota Johnson și Jamie Dornan). 

Trofeul Redeemer Award, premiul acordat actorilor care după ce primesc Zmeura de Aur reușesc să fie apreciați de criticii de specialitate, a fost acordat lui Sylvester Stallone. El a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar la ediția din acest a a premiilor Oscar.

Premiații cu Zmerua de Aur nu obișnuiesc să-și ridice premiile. Nominalizații și câștigătorii premiilor Zmeura de Aur sunt selectați de cei 943 de membri ai Golden Raspberry Award Foundation, care pot cumpăra un statut de membru pentru a vota online filmele nominalizate anual la aceste premii.