Carburanți mai ieftini vineri. Cea mai ieftină benzină standard

Carburanți mai ieftini înainte de weekend. Vineri, 10 noiembrie 2023, românii vor putea cumpăra cea mai ieftină benzină standard la stația Petrom din Bucureşti. Aceasta este situată pe str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. Aici, benzina costă 6,70 lei/litru, preț mai mic față de cel de joi (6,73 lei).

În celelalte stații din țară, benzina standard va putea fi cumpărată la prețuri cuprinse între 6,72-6,89 lei/litru. Astfel, observăm o scădere în comparație cu prețul înregistrat în zilele anterioare.

În ceea ce privește benzina premium, prețurile se situează între 7,16 lei și 7,55 lei. Și acestea au înregistrat o scădere față de zilele precedente.

Cea mai ieftină motorină standard

Vineri, cea mai accesibilă motorină standard se vinde la 7,41 lei pe litru. În scădere față de prețul de 7,44 lei pe litru de joi. Această ofertă este disponibilă la stația Petrom din București, pe strada Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

La celelalte stații din București, prețurile pentru motorina standard oscilează între 7,42 lei și 7,55 lei pe litru, cu o tendință de scădere.

Au înregistrat o scădere și prețurile pentru motorina premium. Cea mai accesibilă ofertă este de 7,77 lei pe litru, în timp ce varianta cea mai scumpă ajunge la 8,09 lei.

În 2022, în această perioadă, un litru de benzină standard costa peste 8 lei. Totodată, un litru de motorină costa mai mult de 9 lei.

Ce cauzează creșterile și scăderile de preț pentru carburanți

Consiliul Concurenței a efectuat un studiu care evidențiază o corelație între evoluția prețurilor carburanților în stațiile de alimentare din România și cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină.

Deși există o concordanță în trend, s-a observat o diferență de câteva zile între modificările cotațiilor internaționale și ajustările prețurilor la pompă. Această analiză vizează înțelegerea modului în care variațiile pe piețele internaționale influențează prețurile la carburanți pentru consumatorii români.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru benzina sau motorina și reflectă dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor dintre traderi pe piața angro a combustibililor.

Aceste cotații, care nu sunt publice, au tendința să urmeze pe termen lung evoluția prețurilor barilului de petrol.

Drept urmare, când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, aceasta se reflectă în majorarea prețurilor carburanților la pompă în România.

Totodată, când cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare din țară au tendința de a înregistra o scădere corespunzătoare. Este o corelație între evoluția acestor cotații internaționale și prețurile percepute la nivel local pentru consumatori.

Ajustările prețurilor la pompă în funcție de cotațiile internaționale Platts au, în general, loc într-un interval relativ scurt de timp, adesea în decursul unei săptămâni.