Motorina se scumpește. S-au aflat ultimele date despre prețul carburanților în România. Astăzi, 7 noiembrie 2023, șoferii au parte de vești importante.

Motorina se scumpeşte, după mai multe zile de scădere a preţului. În schimb, prețul la benzină a scăzut un pic. În cazul benzinei standard, cea mai ieftină costă marţi 6,76 lei litrul. Luni prețul era în jur de 6,78 lei pe litru.  Această sumă mai mică este cerută la o staţie Petrom din Bucureşti. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,78 lei și 6,98 lei. Cifra este în scădere uşoară faţă de ziua precedentă. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,22 lei la 7,63 lei. Și aici se înregistrează o scădere.

Motorina cea mai ieftină se găsește la o stație din București

În ce privește motorina, cea mai ieftină costă marţi 7,48 lei litrul. Luni, prețul afișat la stațiile de alimentare era de 7,42 lei litrul.

Suma aceasta mai mică se găseşte la staţia Lukoil bd. Preciziei, nr. 34, a arătat Antena 3 CNN. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,49 lei și 7,63 lei, tot în creştere.

Cea mai ieftină motorină premium costă 7,84 lei litrul. Cu o zi în urmă, prețul era de  7,78 lei litrul. Cifra era în creştere faţă de zilele precedente.

Pompa de alimentare carburanti
Alimentare cu carburanți/ SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul la benzină trecuse de 8 lei în 2022

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei. În paralel, motorina standard trecea de 9 lei pe litru. Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile. Constatarea a fost făcută de Consiliul Concurenței. Concluzia s-a bazat pe un studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. El reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prețurile carburanților variază în funcție de cotațiile internaționale Platts

Atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România. Când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.