Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a afirmat că ultima măsură care ar trebui luată este carantinarea, întrebat despre incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 în Capitală care marți a ajuns la 6,22 la mia de locuitori. El a adăugat că până atunci ar trebui luate alte măsuri care să reducă rata de infectare.

„Măsurile care se iau, se iau pe baza unor evaluări complexe care sunt făcute de specialiști și în funcție de situația existentă se vor lua astfel de măsuri. Personal, cred că ultima măsură care ar trebui luată ar trebui să fie carantinare, până atunci ar trebui luate alte măsuri pentru a reduce rata de infectare în Capitală”, a declarat Ludovic Orban marți la Parlament.

Potrivit GCS, rata de infectare transmisă luni pentru Capitală este de 6,22 la mia de locuitori.

Premierul și Ministrul Sănătății se contrazic în declarații

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre rata de infectare în Capitală care ar fi de 6,22 la mia de locuitori, că bucureștenii ar trebui să ignore scenariile și să aștepte decizia. Șeful Guvernului a adăugat că va fi o întâlnire marți la Ministerul Sănătății privind posibile măsuri şi restricții care ar putea fi luate în București, însă carantina totală a orașului nu este o opțiune.

„Le transmit bucureștenilor să nu asculte scenarii. Să ignore scenariile și să aștepte decizia. Această cifră reprezintă una dintre informațiile pe care le luăm în calcul atunci când discutăm carantinarea sau nu a unei localități. Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie. De fiecare dată sunt alte informații pe care le luăm în calcul.

Trebuie să vorbim cu alți specialiști și în domeniul economic, ca să vedem care sunt implicațiile și când vom lua decizia, o vom anunța. În acest moment nu discutăm de carantină. La 6 la mie începem să ne uităm la toate informațiile pe care le avem. Nu este o opțiune carantina totală”, a spus premierul.

În schimb, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat, marți, referitor la carantinarea Bucureștiului, că „nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată, atâta timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor, dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare”. În cursul zilei de marți vor fi însă anunțate noi restricții.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu