INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) a făcut valuri în România după propunerea carantinării zonei metropolitane Bucureşti.

“Noi suntem instituție profesională de sănătate publică (…) nu cunoaștem toate datele care ar putea duce la o decizie finală”

Simona Pârvu, reprezentant al INSP şi fost director al Institutului până în martie 2021, a explicat că instituţia a propus într-adevăr acest lucru, însă de la propunere la decizie sunt o serie de pași, iar instituția nu are „toate datele care ar putea duce la o decizie finală”. Scopul INSP a fost de a înainta o serie de propuneri care să fie apoi analizate.

“Într-adevăr INSP, ținând cont de situația epidemiologică și de faptul că măsurile stabilite penmtru zona metropolitană București nu au fost suficiente, a propus în calitate de instituție în domeniul sănătății publice măsura carantinei. De la propunere până la decizie sunt o serie de pași care trebuie urmați și care sunt foarte clar reglementați. Scopul propunerii a fost de a supune discuției grupului tehnico-științific și de înainta decidenților o serie de propuneri care să fie analizate.

De altfel, INSP a formulat de-a lungul pandemiei mai multe propuneri care nu au fost întotdeauna preluate în totalitate. Noi suntem instituție profesională de sănătate publică, nu avem toate datele și nu cunoaștem toate datele care ar putea duce la o decizie finală și la măsurile care se aplică în cele din urmă”, a declarat, vineri, Simona Pârvu, potrivit g4media.ro.

Raed Arafat: Grupul tehnico-științific din subordinea CNSU a respins carantina

Tot vineri, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că Grupul tehnico-științific din subordinea CNSU nu a fost de acord cu carantina zonală în Bucureşti şi Ilfov.

“Astăzi (vineri – n.red.) a avut loc întâlnirea grupului tehnico-știinífic cu care ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a zonei București-Ilfov. Hotărârea votată cu majoritate, astăzi, în cadrul grupului, a fost de a nu se carantina București-Ilfov.

Asta va fi propunerea care va merge către CNSU și care în cursul zilei de astăzi va fi pezentată miniștrilor și membrilor CNSU și premierului”, a explicat Raed Arafat.

Pe de altă parte, Arafat a transmis că vor fi făcute către INSP propuneri de noi măsuri, care să intre în vigoare în zilele următoare.