Două țări din India, plus Uttar Pradesh, cel mai populat stat de pe teritoriul indian, au anunţat public implementarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. De asemenea, metropolele New Delhi şi Mumbai au restricţionat reuniunile cetățenilor pentru a limita riscul infectării populației cu noua tulpină Omicron, potrivit DPA.

India, atacată de Omicron

Deja sistemul sanitar din India a înregistrat 244 de persoane contaminate cu Omicron. În prezent, 114 de oameni infectați cu noua tulpină sud-africană au fost vindecați şi externați.

În contextul actual, există voci critice asupra autorităţilor. Oamenii nemulțumiți afirmă că testarea anti-COVID-19 redusă şi nivelul scăzut al secvenţierilor genomiale din India nu prezintă tabloul real al îmbolnăvirilor cauzate Omicron la nivel naţional.

India își ia la revedere de la marile petreceri

Mumbai, principalul centru financiar al Indiei, a adoptat restricţii noi în ceea ce priveşte reuniunile cetățenilor de Crăciun, Anul Nou, plus alte mari evenimente.

De asemenea, un ordin semnat recent de Guvernul din New Delhi informează că toate evenimentele sociale, politice, sportive, culturale şi religioase sunt interzise, iar cafenelele şi restaurantele vor putea funcţiona cu o capacitate de primire de doar 50%.

Guvernul din Uttar Pradesh a decis să adopte interzicerea circulaţiei persoanelor pe timp de noapte, de la ora locală 23:00 până la ora locală 05:00, începând de sâmbătă. În plus, reuniunile publice din Uttar Pradesh vor fi restricţionate la 200 de invitați, dar autorităţile locale nu au explicat dacă această regulă se aplică şi pentru întrunirile şi mitingurile electorale.

Se cere anularea mitingurilor electorale în India

Joi, judecătorii de la Înalta Curte din Allahabad i-au solicitat prim-ministrului, Narendra Modi, să interzică întrunirile şi mitingurile electorale. De asemenea, aceștia i-au cerut Comisiei Electorale din India să amâne alegerile programate în februarie-martie în majoritatea țărilor indiene din cauza creşterii numărului de persoane îmbolnăvite cu Omicron.

Ministerul federal al Sănătăţii a cerut autorităţilor indiene să îşi reactiveze celulele de criză pentru combaterea epidemiei pentru a planifica şi a coordona strategiile de testare anti-COVID-19, de urmărire a persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 şi de limitare a focarelor de coronavirus.