Moise Guran a postat pe blogul său cum a descoperit „capcana prostului de la Rahova”. Jurnalistul a prezentat într-un amplu mesaj cum se poate repara România după capcana lui Dragnea.

Acesta scrie că Dăncilă lasă o factură uriașă cu un impact de 8 miliarde de lei care nu există. Problema și mai mare este că acești 8 miliarde se vor transforma în 25 de miliarde în 2020, mai spune Guran.

„Mă întorceam zilele trecute de la pescuit, de la o baltă din Teleorman. Nu, nu Belina, o baltă oarecare (dar foarte mișto) de pe lângă Videle. Oricum, tot pe Șoseaua Alexandriei am intrat în București. Pe când treceam prin dreptul Penitenciarului Rahova mi-a venit să scot capul pe geam și să strig “Prostule! În democrație, hoții stau la pușcărie, pe când oamenii cinstiți își văd de viețile lor, uite, merg la pescuit, muncesc, își fac concedii și planuri de viitor.” Și deși n-am dat geamul jos și n-am strigat, mi s-a părut că de peste gard aud o voce: “Prost ești tu! Stai să vezi ce ți-am lăsat de plată! Mâine e 1 septembrie!” Mai târziu m-a sunat mama (care nu stă toată ziua la televizor) să mă întrebe cu cât îi crește ei pensia de la 1 septembrie.

E un model istoric ce se tot repetă. Deja îl știm cu toții, dar puțini realizează dimensiunile la care s-a ajuns. De doi ani tot repet că trăim într-o beție bugetară din care ne vom trezi goi pușcă și cu dureri de cap, că programul din scoarță-n scoarță e o girafă, ea nu există în realitate, sau când avertizam că vom munci zece ani ca să reparăm ce au stricat pesediștii, împrumutând țara pentru cheltuieli uriașe.

Că așa fac ei de fiecare dată când li se apropie funia de par. În ‘96 au lăsat amorsată o recesiune colosală, după patru ani în care au mâncat rezervele valutare și au îndatorat țara ca să plătească salariile unor fabrici ce produceau pe stoc. În 2004 au mărit salariile în Educație înainte de alegeri, dar mărirea efectivă urma să intre în vigoare după alegeri. În 2008 Parlamentul (dominat de alianța dintre Tăriceanu și pesediști, dar toți au votat) a produs celebra majorare a salariilor din Educație, anulată după 1 ianuarie 2009 de guvernul Boc, dar acordată apoi corect de instanțe. Încă mai plătim efectele acelei măsuri electoraliste care au depășit 7 miliarde de euro.

Acum modelul se repetă. Aflat pe făraș, Guvernul Dăncilă lasă de plată, pe lângă o factură uriașă pentru salariile unui stat care nu funcționează, o majorare de pensii al cărui impact este numai anul acesta de peste 8 miliarde de lei. Și deși Consiliul Fiscal arată negru pe alb că lipsesc 9 miliarde din buget (în mod evident, cea mai mare parte sunt cele 8 miliarde de la pensii) ăl de Budăi ăla de la Ministerul (ne)Muncii spune că-s banii acolo, să stea lumea liniștită. Evident că nu sunt și nici nu prea au de unde să vină. Mai ales că astea 8 miliarde pe patru luni se vor transforma în 25 de miliarde impact suplimentar în 2020.

Cât despre anii următori, totul devine un soi de comedie neagră, o șaradă pe care ăl de a intrat cu hârtia igienică fluturând după el la Rahova, pare că ne-a jucat-o tuturor.

Acesta e contextul în care vine FMI și zice cam ce mi-a zis și mie prostul de la Rahova, în dialogul imaginar pe care l-am avut cu el pre când mă întorcea de la pescuit – Legea Pensiilor nu se poate!”