Canicula lovește Româniă! Prognoza ANM pentru vineri, 21 mai 2024

Canicula lovește Româniă! Prognoza ANM pentru vineri, 21 mai 2024. Vineri, temperaturile caniculare și aglomerația se resimt puternic în vest, sud și zona centrală. În schimb, în zonele montane sunt posibile câteva averse. Vântul suflă mai intens în sud și sud-vestul țării. Maximele termice variază între 24 de grade Celsius și 38 de grade Celsius.

În Dobrogea și Bărăganul, vremea rămâne însorită. Temperatura aerului este în scădere comparativ cu ziua precedentă. Totuși, în Bărăgan va fi foarte cald, cu temperaturi maxime de 33 de grade Celsius și un disconfort termic considerabil. Pe litoral, temperatura aerului va fi mai plăcută, ajungând până la 26 de grade Celsius.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei ne așteaptă o amiază călduroasă, cu temperaturi maxime de 32 de grade Celsius. Noaptea, cerul se va însenina complet. Temperaturile minimele vor fi de 18 grade Celsius. În jumătatea nordică a Moldovei și jumătatea nordică a Bucovinei va fi mai cald decât ieri. Mercurul din termometre va urca până la 31 de grade Celsius. Norii vor fi rari și nu se anunță ploi. Vântul va bate liniștit.

Unde ar putea ploua?

În Maramureș, temperaturile maxime depășesc 30 de grade Celsius, ceea ce va amplifica disconfortul termic. Doar în zonele montane ar putea apărea ploi de scurtă durată. În vestul țării, aerul se va încinge considerabil, iar după prânz se va instala canicula, cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius la umbră, creând o atmosferă sufocantă. În a doua parte a zilei, în zonele montane pot apărea câțiva nori de ploaie.

În Transilvania va fi exagerat de cald pentru această perioadă. Canicula va ajunge și aici, cu temperaturi de 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi foarte ridicat. În vestul Carpaților Meridionali, spre seară, vor fi condiții de ploaie.

În Oltenia va fi o zi fierbinte, cu soare, multă zăpușeală și temperaturi maxime de 37 de grade Celsius la umbră. La soare va fi și mai cald. În regiunile sudice, temperaturile medii vor scădea ușor față de ziua precedentă, însă vremea rămâne foarte caldă, cu maxime de 35 de grade Celsius. Indicele de confort termic va depăși pragul critic, făcând aerul greu de respirat.

Cât de cald va fi în Capitală?

În București, ne așteaptă o amiază caniculară, cu cer senin, puțin vânt și 35 de grade Celsius la umbră. Noaptea va fi senină, vor fi 19 grade Celsius.

Cum va fi vremea la mare?

La mare, va fi o vreme excelentă pentru plajă, cu soare, o briză plăcută și temperaturi confortabile, în jur de 25 de grade Celsius. Apa mării are temperaturi cuprinse de 22…23 de grade Celsius.