Totodată, compania germană Allianz Trade a subliniat că avansul economiei chineze ar putea fi cu 1,3 puncte mai mic din cauza caniculei, conform informațiilor publicate de AFP.

Copernicus spune că iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată

Serviciul european Copernicus a confirmat că iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată. Luna trecută, marcată de canicule şi incendii pe toată suprafaţa globului, a fost cu 0,33 de grade Celsius mai caldă decât luna care deţinea până în prezent recordul.

Este vorba despre luna iulie din 2019, care a înregistrat o temperatură medie de 16,63 de grade Celsius.

„În ultimele luni, SUA, Europa, China şi alte ţări din Asia s-au confruntat cu creşteri record de temperaturi. Schimbările climatice vor creşte frecvenţa şi intensitatea căldurilor extreme, antrenând o „nouă normalitate” compusă din valuri de căldură, secete şi incendii.

Astfel de evenimente nu au impact doar asupra persoanelor şi faunei dar şi asupra economiilor”, a scris Allianz Trade într-un studiu apărut săptămâna aceasta.

Salariaţii afectaţi de căldură îşi reduc orele muncă

Simultan, compania de asigurări de credite subiniază că „salariaţii afectaţi de căldură îşi reduc orele muncă, cunosc o încetinire a sarcinilor lor şi fac greşeli. Reducerea productivităţii muncii ca rezultat al temperaturilor extreme este un fenomen cunoscut”

Regrupând mai multe date şi studii disponibile, Allianz Trade estimează că aceste valuri de căldură ar putea amputa PIB-ul mondial cu 0,6 puncte în 2023, „ceea ce este important şi pune în lumină importanţa riscurilor climatice”.

De asemenea, PIB-ul Chinei ar putea fi amputat cu 1,3 puncte, cel al Spaniei cu un punct procentual, cel al Greciei cu 0,9 puncte, al Italiei cu 0,5 puncte, al SUA cu 0,3 puncte şi cel al Franţei cu 0,1 puncte, conform calculelor publicate de Allianz Trad.

„O zi de căldură extremă, cu temperaturi care depăşesc 32 de grade, este echivalentă cu o jumătate de zi de grevă”, a conchis Allianz Trade.

România va adopta o Strategie naţională privind schimbările climatice în domeniul Apărării

În altă ordine de idei, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat anterior că țara noastră se află „într-o fază avansată de elaborare a unei strategii naţionale privind abordarea schimbărilor climatice în domeniul Apărării”.

Declarația sa a fost făcută în contextul semnării Memorandumului de înţelegere privind Centrul de Excelenţă NATO în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii.

„România a sprijinit aceste iniţiative la nivel aliat, iar interesul acordat acestui domeniu este reflectat inclusiv în documentele programatice naţionale. Mai mult, pot afirma că ne aflăm într-o fază avansată de elaborare a unei Strategii naţionale privind abordarea schimbărilor climatice în domeniul Apărării, care se doreşte a fi adoptată până la finalul acestui an”, a declarat Angel Tîlvăr,