“Asistăm la un exod la instalatorilor din cauza salariilor foarte mici”, spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin România. „În ţările din vest montajul nu costă mai puţin de 700-800 de euro. Acesta este făcut de specialişti certificaţi care ştiu să lucreze cu freon. În ţara noastră, clienţi sunt ultragiaţi când aud de tarife de 400-500 de lei pentru montaj. Ei se aşteaptă ca acesta să fie gratis sau inclus în preţul aparatului. Majoritatea instalatorilor de la noi sunt iarna zugravi şi vara experţi în montarea aerului condiţionat. Vin şi lucrează foarte prost. Noi instruim specialişti în fiecare an. Avem două sesiuni, primăvara şi toamna la care participă 200 de oameni. Anul acesta vrem să extindem acest program de instruire”, adaugă Vasile. 

Ce durată de viaţă are un aparat de aer condiţionat

Un aparat de aer condiţionat bun poate funcţiona şi 20 de ani. Motivul pentru care aparatele se schimbă la 7-10 este este legat de evoluţia tehnologiei. „Cel mai important factor este consumul de energie. Nici nu se poate compara un aparat din prezent cu unul vechi de 10 ani din punct de vedere al consumului”, spune Vasile.

Piaţa locală de aer condiţionat nu poate fi estimată nici valoric, nici numeric. „E foarte greu de spus, sunt două segmente foarte mari, segmentul retailului tradiţional: Altex, Carrefour, magazinele de bricolaj şi segmentul profesioniştilor, unde intrăm şi noi. Nu există studii care să reunească cele două segemente.

Piaţa de aer condiţionat a crescut anul trecut cu 15-30% faţă de 2015. Anul acesta e greu de spus pentru că luna mai a fost mai răcoroasă faţă de cum era normal, spune Alexandru Rusu, ‎Residential Sales Manager la Daikin România.

Cele mai populare aparate de aer condiţionat sunt cele mai ieftine. „În zona echipamentelor de buget, aerul condiţionat este o cumpărătură de impuls, dar din ce în ce mai mult observăm că sunt oameni care sunt pregătiţi să achiziţioneze un echipament mai performant atunci când cumpără un apartament nou. Cele mai populare modele din gama noastră sunt cele de 12.000 BTU, care au preţuri de pornire de 1.790 lei”, a mai spus Rusu.