Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri seară, că a treia etapă a vaccinării ar putea începe la mijlocul lunii aprilie. Acesta a precizat că înscrierile vor putea începe încă de la mijlocul lui martie, transmite Hotnews.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că pentru această a treia etapă vor fi folosite vaccinurile de la AstraZeneca și Pfizer.

Șeful CNCAV mai spune că vaccinarea cadrelor didactice va începe, de asemenea, imediat. 60.000 de cadre didactice sunt așteptate la vaccinare, acestea urmând să fie chemate la centrele speciale de la mijlocul săptămânii viitoare.

„Vaccinarea funcționează, avem o scădere a infecțiilor cu peste 80% în rândul cadrelor medicale”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

38.128 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) informează vineri că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 38.128 de doze de vaccin, dintre care 28.019 – Pfizer, 671 – Moderna şi 9.438 – AstraZeneca, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit CNCAV, 17.488 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a II-a de ser au primit-o 20.640 de persoane.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.318.355 doze unui număr de 771.239 persoane, dintre care 224.124 cu o doză, iar 547.116 – şi cu doza a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 244 de reacţii adverse comune şi minore, dintre care opt de tip local şi 236 de tip general.

De la începutul imunizării, s-au înregistrat 3.744 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Dintre acestea, 620 sunt reacţii de tip local, iar 3.124 reacţii generale.

Centrele de vaccinare vor avea o listă cu reacțiile adverse

Persoanele vor avea acces, în incinta centrelor de vaccinare, la mai multe informaţii legate de posibilele reacţii adverse post-vaccinale, precum şi la modalităţile de raportare a acestora, mai informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

„Pentru a veni în sprijinul publicului, în ceea ce priveşte modalitatea de raportare a reacţiilor adverse post-vaccinale, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucţiune care reglementează Cerinţele referitoare la modalităţile de raportare a reacţiilor adverse apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Astfel, în incinta centrelor de vaccinare, persoanele vor avea acces la mai multe informaţii legate de posibilele reacţii adverse post-vaccinale, precum şi la modalităţile de raportare a acestora”, se arată într-un comunicat CNCAV.

În centrele de vaccinare va fi disponibilă în locuri vizibile fişa de raportare a reacţiilor adverse centralizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Fişa se poate descărca şi de pe www.anm.ro.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan