Cancelarul austriac conservator Sebastian Kurz a declarat vineri la Viena că se aşteaptă la o revenire la normal vara viitoare, după o toamnă şi o iarnă dificile din cauza pandemiei de coronavirus.

„Rezumând, aş spune că, pe baza a ceea ce ştim astăzi, este foarte probabil ca vara viitoare să poată redeveni normală şi spun că ar trebui să redevină”, a declarat el în faţa jurnaliştilor.

”Lunile următoare vor fi o perioadă dificilă”

„În acelaşi timp însă, trebuie să fie clar pentru noi că lunile următoare vor fi o perioadă dificilă. Redeschiderea anului şcolar, sezonul rece şi numeroasele activităţi care vor trece din nou din exterior în interior. La acestea se adaugă valul anual de gripă”, a continuat el, potrivit presei europene.

Austria vrea să evite o nouă izolare generală şi ia în considerare, a explicat el, întărirea prevenirii infecţiilor, care se înmulţesc. În această săptămână, nivelul de noi contaminări a fost de peste 300 pe zi, un record de la ridicarea treptată a măsurilor de izolare.

Viena a introdus măsuri de izolare foarte devreme, de la mijlocul lunii martie, însă apoi le-a relaxat treptat de la mijlocul lui aprilie. A deschis mai întâi magazinele, apoi cafenelele, restaurantele şi teatrele, însă în iulie a introdus obligativitatea de a purta mască în supermarketuri.

Restricții de călătorie

Austria, ţară central-europeană care dispune de o bună reţea de spitale, a fost relativ ferită până acum de pandemia de coronavirus, comparativ cu alte state europene.

Trebuie precizat că Austria a emis, la începutul lunii, un avertisment de călătorie ce vizează Bulgaria, România și Republica Moldova, în contextul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Cine se întoarce din aceste țări va intra în carantină.

Vineri, bilanţul era de 733 de decese legate de boala COVID-19 de la apariţia epidemiei, care a contaminat oficial circa 26.400 de persoane.