Alte opt persoane sunt suspectate de deturnare de fonduri, mită și corupție. Thomas Schmid, un fost apropiat al lui Sebastian Kurz, a depus mărturie că a fost plasată reclamă guvernamentală în alte două cotidiane pentru a asigura o imagine favorabilă a fostului cancelar.

Joi, pe data de 30 martie, anchetatorii au percheziționat sediul din Viena al cotidianului gratuit de mare tiraj Heute, pe baza mărturiei lui Schmid, fostul secretar general al Ministerului Finanțelor.

Sebastian Kurz neagă acuzațiile lui Thomas Schmid

Sebastian Kurz, la rândul său, a scris pe rețelele se socializare că acuzațiile lansate de Schmid împotriva sa sunt false.

„În ce priveşte recentele relatări, aş vrea în primul rând să declar că afirmaţiile lui Thomas Schmid care mă incriminează sunt false”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit fostului cancelar, Schmid încearcă astfel să scape de responsabilitatea pentru propriile fapte și că „aşteaptă cu nerăbdare ziua în care se va dovedi în justiţie că aceste acuzaţii sunt false”.

Eva Dichand, editorul Heute, neagă, de asemenea, orice acuzație privind acorduri de plasare de reclamă guvernamentală și de influență politică.

Thomas Schmid susține că Sebastian Kurz știa despre deturnările de fonduri publice realizate între 2016 şi 2018 pentru a-i favoriza ascensiunea fulgerătoare.

Tabloidul Oesterreich este, de asemenea, suspectat că a publicat sondaje trucate favorabile lui Kurz şi plătite din bani publici.

Într-o altă anchetă, fostul cancelar al Austriei este suspectat că a mințit în fața unei comisii parlamentare care încerca să afle dacă Sebastian Kurz intervenise pentru numirea lui Thomas Schmid la conducerea unui concern public.

Kurz a demisionat din funcţia de cancelar şi de la şefia Partidului Poporului (ÖVP) în octombrie 2021, după ce s-au deschis anchete împotriva lui și a anturajului său.

Sebastian Kurz s-a retras din viața politică în 2021

Fostul cancelar s-a retras din viața politică în 2021.

Sebastian Kurz, atunci în vârstă de 35 de ani, a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie 2021, după lansarea unei anchete împotriva sa cu privire la corupţie, însă el a rămas la conducerea OeVP, în cadrul căruia este preşedintele grupului parlamentar al formaţiunii. El a fost înlocuit la şefia Cancelariei cu fostul său ministru de Externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiaţii săi.

Parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Kurz la jumătatea lui noiembrie.