Conform Calendarului Ortodox, în data de 11 octombrie este prăznuit Sfântul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi.

De asemenea, în această zi sunt pomeniți și următorii sfinți:

  • Sfintele Mucenițe Zinaida și Filonila;
  • Sfântul Teofan Mărturisitorul;
  • Sfinții Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie și Sisinie;

Calendar Ortodox 11 octombrie. Mare sărbătoare a unui sfânt căruia mulți români îi poartă numele

Sfântul Apostol Filip, unul din cei șapte diaconi, nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel de-al treilea Apostol al Lui Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Filip s-a nascut în Cezareea Palestinei și împreună cu Sfântul Arhidiacon Ștefan s-au numărat între cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli.

Trebuie menționat că Sfântul Apostol Filip a fost căsătorit și a avut patru fiice. Ca diacon, el a slujit cu săracilor și văduvelor. În vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, Sfîntul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos.

Din Faptele Apostolilor aflăm că Sfântul Filip l-a botezat pe Simon Magul. De asemenea, tot el a fost cel care l-a botezat și pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. Sfântul Apostol Filip a predicat învățătura lui Hristos și în Azotus. Sfântul Filip a fost hirotonit Arhiereu al cetății Tralles, loc unde a trecut la cele sfinte.

„Odată, i s-a arătat lui Filip îngerul Domnului care i-a poruncit ca să meargă spre miazăzi pe calea ce se coboară din Ierusalim la Gaza. Şi mergând Filip acolo, a aflat pe un bărbat arap, famenul Candachiei, împărăteasa arapilor, care, venind pentru închinăciune la Ierusalim, se întorcea la Gaza pe care o stăpânea. Şi şezând în căruţă, citea cărţile prooroceşti. Pe acest famen l-a învăţat apostolul Filip credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos şi l-a botezat. Iar după Sfântul Botez a fost răpit de înger şi dus la Azot şi acolo, umblând prin cetăţi, propovăduia cuvântul lui Dumnezeu. După aceea Filip a venit iarăşi în Cezareea, unde îşi avea casa, şi a vieţuit într-însa împreună cu cele patru fiice ale sale, care erau fecioare şi proorociţe. Apoi iarăşi s-a întors la Ierusalim, unde Sfinţii Apostoli l-au hirotonit episcop şi l-au trimis în Trallia Asiei să propovăduiască. Acolo pe mulţi, întorcându-i la Hristos, i-a botezat şi, făcând minuni mari, la adânci bătrâneţi s-a dus către Domnul,” conform doxologia.ro.