Autoritatea pentru Privatizare va scoate la vanzare la inceputul lunii iulie, pentru a doua oara, pachetul majoritar de actiuni detinut la societatea Urbis Armaturi Sanitare, data pana la care vor fi finalizate si procesele in care institutia este implicata cu doi ofertanti de la precedenta licitatie, a declarat ministrul de resort, Ovidiu Musetescu.
Urbis a fost, de departe, cea mai importanta companie de pe platforma Militari. Poate acesta este si motivul pentru care a primit in administrare peste trei kilometri de cale ferata care traverseaza cele cinci firme de pe platforma. „Inainte de 1989, ministerul de resort a decis sa acorde Urbis dreptul de proprietate asupra acestei cai ferate”, spune inginerul Constantin Stroe de la Cesarom Bucuresti. Aceasta firma, alaturi de fabrica de betoane si BCA, compania producatoare de alice Urbis Metal, si producatorul de materiale de constructii Casal trebuie acum sa plateasca lunar o taxa pentru fiecare vagon care trece prin curtea Urbis.
Reprezentantii APAPS spun ca in caietul de sarcini in patrimoniul societatii apare si calea ferata. Producatorul de faianta si gresie este capatul de linie al acestui tronson si, implicit, cel mai afectat. Reprezentantii companiilor respective se tem ca, in cazul privatizarii Urbis, noul proprietar va percepe taxe astronomice pentru inchirierea caii ferate. Sau, pur si simplu, o va desfiinta. „Ei nu mai au nevoie de cale ferata, dar nici nu au voie sa o vanda. Nici bani sa o repare nu au, asa ca prefera sa o lase in plata Domnului”, spune Stroe. In schimb, Urbis incaseaza lunar peste 100 de milioane de lei ca taxa de traversare.
Reprezentantii APAPS spun ca nu exista deocamdata o solutie pentru aceasta problema. „Din nefericire, firmele de pe platforma Militari care se folosesc de calea ferata vor fi la mana companiei care va prelua Urbis. Calea ferata respectiva este inclusa in patrimoniul firmei de armaturi”, potrivit APAPS. Totusi, noul proprietar al Urbis ar putea sa instituie taxe foarte mari pentru vagoanele care-i vor traversa curtea.
Mai ales in situatia in care producatorul de armaturi va fi preluat de un investitor neserios. Asa cum era sa se intample, de altfel, la prima tentativa de privatizare. Reprezentantii APAPS spun ca atunci, „printr-un complex de imprejurari”, castigatorul licitatiei era o SRL de buzunar a unui cetatean irakian (Meteor SA si Instant ‘99 SRL din Bucuresti), care, „pus in fata unor exigente legate de achizitionarea unui pachet de actiuni la o societate de asemenea amploare si importanta”, nu a fost capabil sa dea nu o scrisoare de garantie, dar nici macar minime asigurari ca va plati pretul si ca va face investitii.
„Anul trecut ne-am ocupat noi de constructia si intretinerea acestei cai ferate. Cesarom moare daca nu mai are acces feroviar”, spune Stroe.
Mircea Surdulescu, directorul general al Urbis, spune ca i se pare normal sa incaseze taxe de pe urma caii ferate. „In fond, traim intr-o economie de piata”, spune Surdulescu.    

Urbis si Cesarom, cele mai importante companii din militari

Urbis Armaturi Sanitare este inclusa in programul PSAL I, fiind introdusa in procedura de administrare speciala, asigurata de actualul director general al
societatii, Mircea Surdulescu. Societatea a incheiat
anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 138 miliarde lei, inregistrand un profit net de 3,7 miliarde lei. Potrivit directorului general al Urbis, societatea are nevoie de investitii minime de doua milioane de dolari pentru retehnologizare.
Companiile ungare Zalakeramia RT si Hussar
Holding AG, actionarii principali ai Cesarom, au investit in ultimii cinci ani peste 20 milioane de dolari in infrastructura si in achizitionarea a doua noi linii de productie pentru placi si una pentru obiecte sanitare. In prezent, Cesarom dispune de doua linii de fabricatie a gresiei, doua pentru obiecte sanitare si una pentru faianta. Anul trecut, compania a obtinut venituri de peste 30 de milioane de dolari.